Stadsdichtersdag is dit jaar met festivalgevoel

Lelystad - De 15e editie van de Stadsdichtersdag in Lelystad staat zaterdag op het programma, al zou je deze editie ook makkelijk 'Stadsdichtersfestival’ kunnen noemen. In het avondprogramma in de Agora zijn er drie podia, waar dichters en muzikanten elkaar afwisselen.

Festivalopzet

Voorheen vond het avondprogramma van de Stadsdichtersdag plaats in de grote zaal in de Agora, met een avondvullend programma. ‘Dat is ook altijd een lange zit. We wilden dit jaar, mede met het oog op het jubileum, iets anders doen,’ zegt Thomas Gerla van de organisatie en oud-Stadsdichter van Lelystad.

Daarbij speelt nadrukkelijk de wens dat de Stadsdichtersdag niet alleen een feestje is voor (Stads)dichters onderling, maar ook interessant en leuk is voor bezoekers. Vandaar dat er nu, op verschillende plekken in de Agora, drie podia zijn. Drie presentatoren (Gerard Beense, Felix Guérain en Thomas Gerla) fungeren daar als MC (presentator) in een programma met lokale musici en Stadsdichters.

Op de kaart

En van de laatste komen er meer dan 50 uit Nederland en Vlaanderen naar Lelystad. ‘Officiële, door hun stad benoemde Stadsdichters. Toch bijzonder, dat dit feest al voor de vijftiende keer in Lelystad plaatsvindt. Dat zet Lelystad op de kaart,’ vindt Gerla.

De opening van de 15e Stadsdichtersdag wordt om 12.30 uur verricht door burgemeester Ina Adema. Daarna zwerven de Stadsdichters uit over Lelystad, om in huiskamers door de hele stad intieme optredens te verzorgen. ‘Dit jaar doet ook De Lantaarn mee als locatie. Dat is ook tof.’

Dichter des Vaderlands

In het avondprogramma zal ook de winnaar van de 8e Nationale Stadsgedichtenwedstrijd bekend worden gemaakt. Speciale gast deze dag is Tsead Bruinja, de Dichter des Vaderlands.

Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van de Agora.