Stationsplein
Door Kees Bakker

Topzorg

Lelystad/Dronten - Er is in de FlevoPost en op deze site de laatste maanden veel geschreven over St Jansdal. En dan moet je als journalist ook boter bij de vis doen en een stukje ‘participatieve journalistiek’ plegen, zeker nu er niet meer in Lelystad overnacht kan worden en daarvoor moet worden uitgeweken naar Harderwijk.

Dus besloot ik mezelf een *spoiler alert* niersteen aan te meten, koud kunstje met een zittend beroep, en toog ik onlangs na een paar dagen vol aanhoudende en snerpende pijn naar de spoedeisende eerste hulp in Harderwijk, om daar een nachtje in het ziekenhuis te worden opgenomen.

Nu is een spoedeisende eerste hulp nooit een pretje, niemand zit daar voor zijn plezier en het wachten duurt altijd te lang. Maar de behandeling in het ziekenhuis was verder, ik kan niet anders zeggen, uitmuntend. Mijn eerste hulp-verpleegkundige was uiterst ervaren en kordaat en stortte zich eerst en vol overgave op het bestrijden van de pijn die ik had. Mijn eerste hulp-arts was ook een geweldig mens. Ze toonde zich niet tevreden met de onderzoeken die werden gedaan, althans, de uitkomsten daarvan. Die strookten niet met de pijn die ik had. Dus zocht ze verder.

Dat leverde om 23.00 uur in de avond een opgetogen en blije arts op, die graag haar Eurekamoment met ons kwam delen. ‘Dit is me toch een verrassing! Ik ben zo blij dat we verder hebben gezocht! Het is een niersteen!,’ zei ze bijna juichend, op een toon dat ik er zelf ook blij van werd.

De volgende dag werd de pijn die de niersteen veroorzaakte middels een noodgreep in de operatiekamer geneutraliseerd en binnenkort wordt het hele ding middels een kijkoperatie weggehaald. Ik heb er alle vertrouwen in.

De zorg was verder uitmuntend. Vriendelijke mensen, daar in Harderwijk. ‘Tja… een niersteen. Veel groenten en vezelrijk eten en regelmatig bewegen. Wat doet u voor uw beroep?’ vroeg één van de mensen in de operatiekamer, ik denk de anesthesist. ‘Ik ben journalist,’ zei ik. ‘Oh ja, waar schrijft u voor?’ ‘Een lokaal blad in Lelystad en Dronten, de FlevoPo....’ ‘Ja, ik dacht al dat ik u herkende! Ja, ik woon in Lelystad.’ ‘Nou,’ zei de uroloog, ‘wij kunnen nog wel wat positieve publiciteit gebruiken in Lelystad.’ ‘Nou, dokter, dat heeft u dan vandaag zelf in de hand,’ grapte ik, met de operatie aanstaande.

Die positieve publiciteit is ze gegund: topzorg in Harderwijk!

Lees ook het uitgebreide nieuwsdossier 'Ziekenhuizen' op deze website.