Kans op 9e officiële tropische dag van 2019 in De Bilt

Regio - Hoewel de zomervakantie voor vrijwel iedereen bijna voorbij is, geeft de zomer nog even vol gas. In De Bilt is dit weekend kans op de negende tropische dag van het jaar en kan het in het zuidoosten zelfs 32 graden worden.

Ook na het weekend is het heet en vrij zonnig. Tot en met woensdag schommelt de middagtemperatuur regionaal rond 30 graden. Wel wordt de lucht vochtiger, waardoor het drukkend warm is en de kans op onweersbuien toeneemt.

Vandaag is het al genieten voor liefhebbers van zomerse warmte. Met uitzondering van de kustgebieden wordt het overal warmer dan 25 graden. De maxima komen uit op 24 graden aan zee en 25 tot lokaal 28 graden in het binnenland. De hoogste temperaturen zijn voor Brabant, Limburg, de Achterhoek en Twente. De zon maakt overuren en er trekken dunne sluierwolken over het land. In het noorden en noordwesten kunnen enkele stapelwolken ontstaan, maar het blijft overal droog. Vierders van de 75e verjaardag van het absolute hitterecord in Warnsveld kunnen dus heel toepasselijk weer tegemoetzien.

Eerste tropische dag augustus

Deze maand is het nog nergens warmer geweest dan 30 graden, maar daar komt zaterdag verandering in. Het kwik loopt in Limburg en het oosten van Brabant namelijk op naar ruim 30 graden. In de rest van het land is het zomers met 28 à 29 graden. Overal schijnt de zon en op een enkele wolkensluier na is de lucht strakblauw.
 
Wie verkoeling zoekt kan naar het strand gaan. De zeewatertemperatuur is met 19 graden namelijk perfect voor een duik. Op het strand word je daarna snel droog bij een temperatuur van 28 graden. Een licht briesje vanuit de duinen maakt het heel aangenaam. Voor zeewind hoef je niet te vrezen en het blijft dan ook lang lekker op het strand.

Kans op negende officiële tropische dag in De Bilt

Zondag wordt het op meer plaatsen tropisch warm. In het zuiden en oosten wordt het vrijwel overal 31 à 32 graden en ook in De Bilt kan het nipt 30 graden worden. Mocht het tot een tropische dag komen op het hoofdstation dan is dat alweer de negende van dit jaar. Dat is bijzonder, want daarmee komt 2019 op de vijfde plaats terecht van jaren met de meeste tropische dagen.

Zweten na het weekend

Ook maandag, dinsdag en woensdag viert de zomer hoogtij met in het zuiden en oosten maxima van 30-32 graden. Daarmee kan een derde regionale hittegolf van 2019 maandag of dinsdag al een feit zijn. In het midden, noorden en westen bereikt de middagtemperatuur zomerse waarden van 28 tot 30 graden. Ondanks dat het hiermee even warm is als in het weekend, voelt het veel warmer aan. De lucht wordt namelijk met de dag vochtiger, waardoor de hitte klam en onaangenaam wordt.

De vochtigere lucht heeft ook gevolgen voor het weerbeeld. In tegenstelling tot het weekend kunnen stapelwolken ontstaan. Deze kunnen dinsdag en vooral woensdag lokaal uitgroeien tot een onweersbui. Na woensdag lijkt het gedaan met de hitte en blijft kans op een enkele bui.