Jongens uit Lelystad rijden onder invloed van lachgas

Lelystad - Twee jongens uit Lelystad (20 en 16 jaar) zijn maandagavond aangehouden voor het rijden onder invloed van lachgas. Het voertuig waarin zij zaten, reed slingerend over de A6.

In het voertuig zouden meerdere personen inclusief de bestuurder lachgas gebruiken. Met meerdere eenheden van onder andere basisteam Almere-Stad en Team Hoofdwegen Amsterdam kon de politie het voertuig uiteindelijk onderscheppen en ter hoogte van de Piet Heintunnel in Amsterdam staande houden.

Meer lachgas dan toegestaan

In het voertuig werd nog steeds lachgas gebruikt door de bijrijder terwijl de bestuurder, een 20-jarige man uit Lelystad, werd aangehouden voor rijden onder invloed en het vervoer van meer lachgas dan toegestaan voor een particulier. De bestuurder vervoerde drie cilinders van elk 2 kg zonder de vereiste certificaten en condities die gelden voor het vervoer van gevaarlijke stoffen.

De andere inzittenden van 16 en 17 jaar waren gezien hun leeftijd niet in het bezit van een rijbewijs. Zij zijn extra gewaarschuwd zelf niet te gaan rijden en iemand te bellen om hun op te halen.

Hardleers

Ondanks de waarschuwingen zagen de agenten het voertuig een kwartier later alsnog rijden. Nu bleek de bestuurder de 16-jarige jongen, die eveneens uit Lelystad kwam. Hij is aangehouden voor rijden zonder rijbewijs en het niet tonen van een identiteitsbewijs. Ook wees de speekseltest op het gebruik van cocaïne. Op het politiebureau in Amsterdam is daarop bloed afgenomen voor onderzoek.

Voor het niet tonen van een identiteitsbewijs en het rijden zonder rijbewijs heeft de jongen een bekeuring gehad. Het bloed is ingezonden voor onderzoek. Als blijkt dat de bestuurder teveel cocaïne in zijn bloed heeft zal ook daar proces-verbaal voor worden opgemaakt.