Lowlands veilig en zonder grote incidenten verlopen

Biddinghuizen - De 27e editie van Lowlands is prima verlopen, meldt de gemeente Dronten. Er hebben zich geen grote incidenten voorgedaan tijdens het festival. En dat in een weekend waarin de gemeente ruim 60.000 bezoekers uit zestig verschillende landen mocht verwelkomen.

Onder de indruk

Er zijn tijdens het festival slechts vijftien aanhoudingen verricht. Dertien daarvan waren drugsgerelateerd en daarvan ging het in twee gevallen om minderjarige personen. De andere twee aanhoudingen betrof openlijk geweld. ‘Tijdens Lowlands heeft de gemeente er een complete stad bij. Dat dit leidt tot een marginaal aantal aanhoudingen, zegt iets over de goede sfeer van het evenement,’ aldus burgemeester Jean Paul Gebben. ‘Ik ben zeer onder de indruk van de wijze waarop er door de organisatie van Lowlands, de veiligheidsdiensten en de gemeente is samengewerkt. Mijn verwachtingen zijn ruimschoots overtroffen.’

In- en uittocht

Het festival begon vrijdag, maar donderdagmiddag gingen de campings al open. Dat leidde zoals elk jaar tot drukte op de wegen en bescheiden files, net als de grote uittocht van festivalgangers op maandagochtend. Maar ook daar hebben zich geen incidenten voorgedaan.

Geluidsoverlast

De buurgemeenten Nunspeet, Elburg en Oldebroek hadden afgelopen weekend weer een meldpunt voor geluidsoverlast. Daar zijn ongeveer 70 meldingen binnengekomen. Dat is veel minder dan vorig jaar, toen er nog 115 meldingen waren: een daling van 39 procent. De meeste meldingen kwamen uit Elburg en Doornspijk en werden zaterdagavond en – nacht gedaan. Later deze week zal bekend worden hoeveel klachten er bij de gemeente Dronten zijn binnengekomen.

Hoog bezoek

Kortom: het was een voorbeeldige Lowlandseditie, waarin als vanouds erg veel te genieten viel van muziek, theater, dans, comedy, straattheater, goede gesprekken, literatuur, lekker eten en drinken. De voorspelde regen die het hele weekend zou aanhouden bleef beperkt tot twee fikse buien op zaterdag. 

De laatste dag van het festival was ook premier Mark Rutte één van de gasten. Hij werd geïnterviewd in de talkshow Villa Lowlands en liet zich daarna met zichtbaar veel plezier rondleiden door festivaldirecteur Eric van Eerdenburg.