De Lowlandszondag was van A$AP Rocky

Lowlands - De Lowlandszondag was vooral van één man: A$AP Rocky. Alleen Billie Eilish trok op zaterdag meer publiek, maar ook de rapper scoorde 30.000+ in en rond de Alpha.

A$AP Rocky rules

Het verhaal is bekend: in Zweden raakte de Amerikaanse rapper betrokken begin juli bij een vechtpartij, waarna hij gearresteerd werd en enige tijd vastzat. Lange tijd was het onduidelijk of hij op Lowlands zou kunnen optreden. Zelf hield hij het op zelfverdediging, de Zweedse rechter oordeelde vorige week dat de rapper wel (mede)schuldig was aan het geweld, maar legde hem slechts een voorwaardelijke straf op. En dus kwam A$AP Rocky gewoon naar Lowlands.

‘Let’s just say I’m glad to be here,’ zei hij met een brede glimlach tegen het publiek, en hij maakte er een spetterende show van. Zijn vriendin kan uitkijken naar het moment dat hij thuiskomt in Harlem, want als het Lowlandspubliek staat voor de rest van zijn fans, neemt hij zakken  vol beha’s mee: ze vlogen ‘m om de oren. Een verbouwereerde man van de security, die vooral de eerste rijen van het publiek in de gaten hield, werd vanaf het podium door de rapper op de schouders getikt. Of hij even die paarse beha wilde aangeven, die ‘that nice girl’ naar het podium, had gegooid, maar die het podium niet haalde.  

Het publiek reageerde uitzinnig op de rapper: er vormden zich in de Alpha maar liefst acht mosh-pits, waar het er ruig aan toeging. En met een vuurshow en confetti viel er op het podium ook genoeg te beleven, ook al was de rapper alleen.

Mark Rutte

Een ander hoogtepunt op zondag, van een geheel andere orde, is dat Mark Rutte Lowlands bezocht. In de talkshow Villa Lowlands werd hij geïnterviewd, en daarna maakte hij met festivaldirecteur Eric van Eerdenburg een rondje over het terrein, waar hij de Lowlands Club 27 Sing-Along aandeed. Het is, volgens mij, de eerste keer dat de premier van Nederland op Lowlands was. Maar Rutte leek het naar zijn zin te hebben, dus volgend jaar kan hij zijn tentje meenemen.

Musica, Maestro

Terug naar de muziek. De zondag werd afgesloten door Tame Impala, die A$AP Rocky als gastmuzikant twee ballads lieten meezingen, en ook dat ging de rapper buitengewoon goed af.

Uit de categorie ‘De mosterd komt toch ergens vandaan?’ is het optreden van New Order nog het noemen waard: de postpunklegende speelde ook enkele nummers van Joy Division, de band die zij ooit vormden met zanger Ian Curtis, en die talloze acts van Lowlands van de afgelopen 27 jaar geïnspireerd heeft.

Mooie editie

En daarmee kwam een einde aan een mooie editie van Lowlands: een editie waar vooraf veel over te doen was, maar die in geen enkel opzicht teleurstelde. En voor de niet-Lowlanders die het weer belangrijk vinden: een enkel spettertje zondag, maar een bui mocht je dat niet noemen. Het was ideaal festivalweer.