De Lowlandszaterdag was van Billie Eilish

Lowlands - De Lowlandszaterdag was ontegenzeggelijk van de 17-jarige Billie Eilish. Of je er nou van houdt of niet: ze kwam, ze zag en ze overwon. En ze bracht zaterdagmiddag absoluut de meeste mensen op de been van deze editie tot nu toe.

Fenomeen

Het lef waarmee de absoluut grootste popbelofte van het moment het podium betrad was dan ook fenomenaal. Als een stuiterbal ging ze over het enorme Alphapodium, alle hoeken en gaten gebruikend en constant contact zoekend met het publiek. Onwaarschijnlijk. Het kan haast niet anders dan dat Lowlands hier getuige is geweest van de, voor Nederland in ieder geval, geboorte van een nieuw popfenomeen, die de komende decennia een bepalende rol zal spelen in de popmuziek. Maar dat zal de tijd leren.

Contact!

Het is sowieso altijd aardig om te zien hoe bands contact zoeken met het publiek. Idles, ook een band waar de verwachtingen hoog over waren gespannen, deed dat door niet alleen stuiterend over het podium te gaan, maar ook het publiek in te duiken. Het bordje ‘Crowdsurfen verboden’ is aan die woedende punkrockers niet besteed.

The National maakt veel meer ingetogen muziek, maar zanger Matthew Berninger zoekt ook veelvuldig contact met zijn publiek. Op een gegeven moment gaat hij al zingend de zaak door, terwijl nerveuze roadies proberen het snoer van de microfoon boven het publiek te houden. Hij wandelt naar buiten de tent en staat daar tussen een paar mensen die nietsvermoedend een biertje drinken en opeens de zanger van The National in hun midden zien. Briljant.

Meer

Er gebeurde natuurlijk veel meer op de Lowlandszaterdag, zoals het Lowlandsdebuut van de 79-jarige discopionier Giorgo Moroder, een welhaast klassiek concert van Joep Beving en een optreden van één van de godfathers van de Britpop, Johhny Marr, die liet horen waar de Oasissen en alle nakomenrs van hen de mosterd vandaan hebben gehaald.

Maar het is teveel, teveel om op te noemen, want er gebeurt op Lowlands meer dan een normaal mens kan behappen.

Oh ja, de regen

Oh ja, dan toch nog even voor de mensen die nog nooit op Lowlands zijn geweest of hun kaartje hebben verkocht voor de helft van de prijs: ja, er waren zaterdag een aantal stortbuien. Het leuke van Lowlands is echter dat niemand zich iets aantrekt van die regen. Je gaat even schuilen, trekt een poncho aan of maakt juist een buikschuiver door een modderplas, maar niemand laat zijn humeur er door vergallen. Daar is Lowlands veel te mooi voor, daarvoor is er veel te veel moois te ontdekken.

Ondergetekende zat tijdens de heftigste bui in Sexyland, waar horrorschrijver Thomas Olde Heuvelt geïnterviewd werd. Alsof het einde van de wereld zich aandiende, zo klonk de regen op het tentdoek. Een mooie omlijsting voor een interview over angsten, waarbij Olde Heuvelt op het einde mensen op hun verzoek liet weten hoe hij hen aan hun einde zou laten komen in een verhaal. ‘Julie zijn tweelingzusjes? En jij studeert Nederlands? Okè. Jouw zusje neemt jouw identiteit over en slaat je hersens in met een typemachine.’ Heerlijk.  

Gerelateerd nieuws