Lowlands vrijdag laat het gezeur verstommen

Lowlands - De eerste dag van het driedaagse paradijsje in de polder zit er op, en een paradijsje was het. Lowlands is vrijdag knallend van start gegaan, met een Nederlandse afsluiter in de Alpha die de tent volledig op haar kop zette.

Gezeur

Vooraf was er veel te doen over Lowlands. Dat is eigenlijk elk jaar het geval. De ene keer wordt er gezeurd over de line up, de andere keer over het terrein of de file er naartoe. Dit jaar ging het gezeur over het weer. De dreigende regen die het hele weekend zou aanhouden bracht een aantal festivalgangers ertoe hun kaartje op internet te koop aan te bieden, soms voor dumpprijzen. Het laat zich raden dat dat geen echte Lowlanders zijn en dat we die festivalgangers kunnen missen als kiespijn.

En, oh ironie, de vrijdag was het perfect festivalweer. Slechts op het einde van de avond kwam er een laf regenbuitje over, maar die bracht juist wat verkoeling.

Fantastisch

En verder was er echt helemaal niets te zeuren. Zeker niet over de line up, want de vrijdag bood, om maar eens een geweldig oud cliché te brengen, voor elk wat wils.  

We gaan niet het hele rijtje aan hoogtepunten langs, want dat rijtje is volkomen arbitrair en hangt er volledig vanaf wat uw recensent gezien heeft. En je mist meer op Lowlands dan je ziet.

Drie observaties

Dus laten we het bij een aantal algemene observaties houden. Eén: de tijd dat je ermee weg kwam je laptop op het podium te openen en de computer vervolgens het werk te laten doen, om af en toe nog eens wat in de microfoon te schreeuwen, is voorbij. Er staan weer bands op het podium, ook bij de rappers.

Twee: er was enige tijd geleden een relletje over een Nederlandse muziekbobo die meende dat er minder vrouwen in de Top 2000 staan omdat mannen betere muziek maken of zoiets. De man heeft iets gemist. Lowlands laat de laatste jaren een opmars zien aan vrouwen die niet als zangeresje voor een band staan, maar een hele band dragen en aanvoeren. Deze vrijdag was het Jorja Smith, die met een indrukwekkend optreden in de voetsporen trad van Dua Lipa, Solange en Jannele Monae, om maar eens een paar namen te noemen.

Drie: eigenlijk zou The Prodigy de vrijdag in de Alpha afsluiten, maar die band zegde af nadat frontman Keith Flynt eerder dit jaar zelfmoord pleegde. De Staat kwam er voor in de plaats, en begon vervolgens met hun eerder vertolkte bloedstollende versie van ‘Firestarter’ van The Prodigy. Maar al was het het noodlot dat van De Staat een afsluiter maakte, het was ook volkomen terecht. De band maakte er een geweldige muzikale maar ook visuele show van. Alles klopte aan de set en het spektakel, inclusief het gastoptreden van drie nummers van Rico en Sticks. ‘Zo, nu ben ik weer de baas,’ zei Torre Florim toen zij het podium verlieten, en zo is het: De Staat is de baas, als beste en meest progressieve rockband van Nederland en beste liveband. Punt.  


Gerelateerd nieuws