Niek van der Plas ongeslagen groepswinnaar met Orange Lions (filmpje)

Podgorica - De Lelystadse basketballer Niek van der Plas is met het Nederlands basketbalteam onder 16 jaar ongeslagen groepswinnaar geworden tijdens het Europees kampioenschap in de B-divisie in Montenegro. In het laatste groepsduel werd dinsdagavond Ierland met 83-77 verslagen.

Bondscoach Radenko Varagic besloot met plaatsing voor de kwartfinales al op zak met een andere basis vijf te beginnen. Het eerste kwart was nog voor Nederland, maar in het tweede kwart kwamen de Lions niet meer lekker uit de verf. Bij rust stond de ploeg met 30-39 achter en het verschil liep zelfs op tot 15 punten (37-52) halverwege het derde kwart. Blijkbaar was dat de wake-up call die Nederland nodig had, want de Lions eindigden het derde kwart met een 16-3 run, om daarna in de eerste minuten van het vierde kwart door te lopen naar 67-59 voor. Ierland spartelde daarna nog wel tegen, maar Nederland gaf de zege niet meer uit handen.

Door deze vijfde zege op rij is zijn de Lions eerste geworden in groep B. Ze spelen nu in de kwartfinales tegen Bulgarije, dat als tweede eindigde in groep A. Het duel wordt komende donderdag om 13.45 uur gespeeld.

Lees hier het complete wedstrijdverslag.