Niek van der Plas met Orange Lions MU16 in kwartfinales EK na winst tegen Portugal

Podgorica - Het Nederlands basketbalteam voor jongens onder 16 jaar, met Lelystedeling Niek van der Plas in de gelederen, is maandag geplaatst voor de laatste acht tijdens het EK in Montenegro. In een spannend duel werd Portugal met 74-73 verslagen.

De Orange Lions hadden daar wel een Portugese onbezonnenheid voor nodig. Het was de vierde opeenvolgende zege voor de Lions, die groep B aanvoeren en met alleen nog een duel tegen de Ieren voor de boeg al zeker zijn van deelname aan de kwartfinales.

Portugal moest winnen om uitzicht op de kwartfinales te houden en daardoor werd het een spannende wedstrijd die pas 0,4 seconden voor tijd werd beslist. Met nog 20 seconden op de klok en 72-71 voor leed Nederland balverlies, waarna de Portugezen op 1,7 seconden voor het einde via Andre Afonso de wedstrijd leken te beslissen. Maar Tiago da Rocha was zo vriendelijk om een fout te maken op de laatste driepuntspoging van Armin Strojil. Die schoot 0,4 seconden voor tijd twee van zijn drie vrije worpen raak en zo wonnen de Lions toch nog.

Opvallend

Nederland kreeg weer veel punten van de bank, aangevoerd door Julian Dekker en Niek van der Plas. Over 20 keer balverlies zal Radenko Varagic niet tevreden zijn en ook niet over 20 uit 36 op de vrije worplijn. Verdedigend hield Nederland de Portugezen op 33,3 procent schot en 21,4 procent achter de driepuntslijn.