Basketballer Niek van de Plas wint met Orange Lions derde duel op rij

Podgorica - Het Nederlands basketbalteam jongens U16 blijft bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie in Montenegro winnen. Na Georgië en Cyprus werd zaterdag ook Tsjechië verslagen (84-72). De Lelystadse Niek van de Plas speelde bijna 24 minuten, scoorde 9 punten en pakte 5 rebounds en 2 steals.

Nederland leverde een ijzersterke eerste helft af waarin het maar liefst vijftig punten scoorde en bij rust veertien punten voorstond. Tot 14-12 mocht Tsjechië nog aan een zege denken, daarna marcheerde de ploeg van bondscoach Radenko Varagic met een 0-15 run door naar 14-27 en keek vervolgens nooit meer achterom. Tsjechië won nog wel het derde kwart (18-14), maar de zege van de Orange Lions kwam nooit in gevaar.

Nederland beschikt over een ijzersterke bank. Julian Dekker, Niek van der Plas en Odin Verhoeven tekenden samen voor 36 punten. Zelf schoot Nederland 45,2 procent van het veld en het hield de Tsjechen op 39,1 procent en 5 uit 26 procent achter de driepuntslijn.

De jonge Nederlandse basketballers staan nu ongeslagen bovenaan in groep B. Maandag om 16.00 uur is de volgende tegenstander Portugal, dat vrijdag nipt van de Tsjechische ploeg verloor.