Kleinschalig kamperen bij de boer

Dronten - Voor het ultieme vakantiegevoel hoef je niet honderden kilometers te reizen. Ook in eigen provincie is het goed toeven. Wij maakten een rondje door Lelystad en Dronten en ontdekten de mooiste plekken voor een vakantie dichtbij huis.

Zo streken wij neer bij Camping De Hinde aan de Stobbenweg in Dronten, waar je kleinschalig kunt kamperen en kunt proeven van het boerenleven.

Dieren voeren

De negenjarige Merel uit de Betuwe was er deze vrijdagochtend om 10.00 uur weer bij toen boer René van camping de Hinde uit Dronten de dieren ging voeren. Paarden, pony’s, geiten, konijnen, cavia’s, degoes, koeien en kippen. René runt samen met zijn vrouw Dora het bedrijf en verbouwt ook aardappels, uien, suikerbieten, graan en witlof.

Op de boerderij is altijd wel iets te doen. Merel helpt graag met het verzorgen van de dieren, maar ze vindt het ook heerlijk om met ze te knuffelen. Ze kruipt in het hok om de konijnen te aaien, maar vindt stiekem de paarden en pony’s het leukste. Ze logeert hier voor de derde keer met haar tante Anita. ‘Het is hier een waar kinderparadijs’, zegt zij met een grote glimlach. ‘Als Merel helpt met het verzorgen van dieren is ze echt even lekker bezig, want ze is maar liefst vijf kwartier bezig.’

Dieren verzorgen

Ze kwamen drie jaar geleden op deze camping terecht na een zoektocht op internet. Omdat Merel zo gek is op dieren zocht haar tante een camping waar ze dieren kan verzorgen en dat kan dus op de Hinde. ‘Vanmiddag ga ik helpen met borstelen en de stallen uitmesten. Erg leuk.’

Camping de Hinde heeft tien kampeerplekken en de plekken zijn vernoemd naar hetgeen René en Dora verbouwen of wat er vroeger werd geteeld. Anita en Merel staan bijvoorbeeld op het erwtenveld. Ook is er onder andere een bonenveld en aardappelveld. In midden staat een speelhuisje, een zandbak met heel veel schepjes, emmertjes en ander speelgoed en autobanden om op te spelen.

Houten speelhuis

Iets verderop, op het land naast de geiten, is nog een groot speelveld met trampoline en een groter houten speelhuis. De oude giersilo, met mooie grote boom in het midden, doet dienst als zandbak en heeft een schommel van autobanden. René en Dora openden hun camping drie jaar geleden en inmiddels strijken kampeerders van heinde en verre aan de Stobbenweg neer, voor een rustige, ontspannen vakantie op het platteland. In de stal is een modern sanitair gebouw gerealiseerd, douches en toiletten gescheiden van elkaar.

Een ander gedeelte van de stal is omgetoverd tot recreatieruimte inclusief keuken en bar. Ideaal om bij slecht weer een spelletje te spelen, om een verjaardag te vieren of gebruik te maken van de gemakken die de keuken biedt. Dora vertelt over een campinggast op leeftijd die het ideaal vindt om hier haar eten op te warmen in de magnetron.

Skelters en fietsen

Voor de schuur is het een wirwar van skelters. Kinderen kunnen naar hartenlust de boerderij verkennen op een skelter of fiets. In de schuur is genoeg te vinden om je mee te vermaken. Trudy en Arie komen net aan op het aardappelveld, na een reis van maar liefst vijf kilometer. Ze lachen. ‘Ja, we komen helemaal uit Dronten’, zegt Arie. Hij veegt het zweet van zijn voorhoofd, want het is tropisch warm deze dag.

Het echtpaar is – mits het weer het toelaat – elk weekend op de Hinde te vinden. ‘Ik kijk elke donderdag op Buienradar en dan is even een appje of belletje naar Dora en René’, legt Arie uit.

Trudy: ‘We kwamen tot voor kort met onze moeder van 95 hier. Ook zij vond het geweldig. De gastvrijheid hè?’ Op de vraag wat ze zoal doen als ze hier kamperen, antwoordt ze lachend. ‘Niks. Zitten. Tot rust komen. We lezen wat, doen een spelletje en relaxen. De omgeving kennen we, dus we komen hier vooral om uit te rusten.’

Thuiskomen

Vorig jaar vierden ze hun beider 60e verjaardag en huurden ze alle tien de kampeerplekken af. ‘Het was één groot feest. Weet je wat het is? Het is hier echt thuiskomen.’ Daar heeft haar man slechts één ding aan toe te voegen. ‘Vergeet de verse eitjes niet. Als je die eenmaal hebt geproefd, wil je niet anders meer.’

www.campingdehinde.nl