Terrassentest 4: Lunchen met uitzicht bij Aan Ut Water

Lelystad - Voor de allerlaatste keer deze zomer hielden we onze terrassentest. Het is deze keer de beurt aan restaurant Aan ut Water in jachthaven Flevo Marina in Lelystad.

Zoals het er nu naar uitziet is het de voorlopig laatste tropische dag en het schaduwrijke terras nodigt uit om plaats te nemen.

Verlengd terras

De grote parasols zorgen voor voldoende schaduw. Wil je toch liever in de zon zitten, loop dan gewoon nog een stukje verder door. Het terras is namelijk sinds vorig jaar verlengd en biedt zowel zon als schaduw. Het uitzicht op de haven is hier prachtig. Wij zitten vlak voor het ‘tankstation’ en kijken geamuseerd toe als er een boot aankomt, een lichte draai maakt en precies voor de benzinepomp komt te liggen.

Prijzen zijn gemiddeld

We bestellen – zoals altijd – een spa rood met een schijfje citroen. Dat is met dit weer ook gewoon lekker fris. We vragen om de lunchkaart en nemen dan uitgebreid de tijd om een keuze te maken. De prijzen zijn gemiddeld: rond de 5 euro voor een tosti, rond de 10 euro voor een maaltijdsalade en de belegde broodjes schommelen tussen de 7,75 en 9,75 euro.

Ook nu is het best lastig kiezen. Naast ons wordt de uitsmijter van het huis geserveerd: vier eieren met ham, kaas, spek en Amerikaanse koolsalade. Klinkt goed, maar met dit prachtige weer een flinke maaltijd.

De serveerster raadt ons het broodje met tonijnsalade aan. Of het twaalf uurtje: een kopje soep, minibroodje met zalm, boterham met kroket en een kleine uitsmijter naar keuze. Huisgemaakte kipsaté met frietjes of brood, is ook een idee.

Verder staan er diverse clubsandwiches, belegde broodjes en maaltijdsalades op de kaart. Wij gaan voor de tonijnsalade met rode ui en limoensaus en kiezen daar bruin oerbrood bij. Je kunt verder kiezen uit: wit oerbrood, een Italiaanse bol, ciabatta of pistolet.

Vegetarisch

Een clubsandwich lijkt ons ook wel wat. Maar welke? Die met gegrilde kip en bacon, die van het huis (met gerookte zalm, garnalen) of de vegetarische? We gaan voor die laatste. Een clubsandwich met champignons, gegrilde courgette, kaas ui en frietjes. Die laatste zitten overigens ook bij de andere clubsandwiches.

‘Mmmm’, klinkt het goedkeurend als mijn collega haar tanden in de clubsandwich zet. Inderdaad, de combinatie is erg lekker met een stukje omelet, gebakken champignons, en de gegrilde groenten. De frietjes zijn knapperig gebakken en de mayo smaakt er heerlijk bij.

De tonijnsalade proeft friszuur. De kappertjes zijn goed te herkennen en de salade is mooi opgemaakt op het broodje en voorzien van verse blaadjes gemengde sla.

Vriendelijk en informeel

‘Smaakt het?’, klinkt het opeens naast ons. Jazeker. De twee vrouwen in de bediening zijn vriendelijk en informeel. Ze kunnen het goed vinden, want we horen ze op het terras kletsen en lol maken met elkaar.

Ondertussen komen er meer mensen het terras op, om lekker in de schaduw te genieten van een koel drankje of een lekkere lunch. De stoelen zitten goed en je kunt er ook in achterover hangen. Op sommige ligt een gestreept kussen. Door de grote parasols is het wel wat donker op het terras, zeker in combinatie met de zwarte stenen. De goed gevulde grote bloembakken fleuren het geheel op.

Water voor de hond

Ook staan er een paar waterbakken voor honden, waar nu geen gebruik van wordt gemaakt. De Flevo Marina jachthaven, waar Aan Ut Water is gevestigd, is erg toeristisch. Als je het terrein opwandelt, waan je je even in een klein dorp. Met een paar kleine winkels en een havenkantoor.

De jachthaven trekt veel toeristen aan, met name Duitsers. Op het terras nemen een paar Duitse toeristen plaats voor de lunch. Zij hoeven niet met Google translate in de weer, want de menukaart is er ook in het Duits en Engels.

Gloeiend heet

Om onze terrassentest in stijl af te sluiten, bestellen we nog twee cappuccino. Mijn collega brandt gewoon haar mond als ze een slok neemt. De koffie is gloeiend heet. Zoals het hoort. Het roomboterkoekje maakt het geheel af.

Als we om de rekening vragen, krijgen we nougat bij de bon op het schoteltje. En als ik ergens gek op ben, dan is het op… Juist, ja. Goeie afsluiter.

Tot volgend jaar!

  • Lunch: 7,5
  • Bediening: 7,5
  • Sfeer: 7,5