Eerste konikpaarden op transport naar Wit-Rusland (filmpjes)

Lelystad - De eerste 50 van in totaal 150 konikpaarden vertrekken vrijdag vanuit de Oostvaardersplassen naar hun nieuwe leefgebied, natuurgebied Republican Landscape Reserve Naliboksky in Wit-Rusland. Na lang wachten heeft Staatsbosbeheer deze week de definitieve importvergunning vanuit Wit-Rusland ontvangen.

'De dieren zijn, net als bij eerdere transporten, per familiegroep de vrachtwagen in gegaan om zoveel mogelijk rust te houden in de groepen', legt boswachter Mikal Folkertsma uit. 'Donderdag heeft er nog een export-keuring plaats gevonden door de NVWA. Om te zorgen dat de dieren zaterdagochtend op hun bestemming aankomen en zo bij daglicht lang tijd hebben om hun nieuwe leefgebied kunnen verkennen, is het transport vrijdagochtend al vroeg gestart'.

Vertraging

Het transport van de paarden stond gepland voor medio juli, maar liep vertraging op omdat afstemming tussen verschillende Wit-Russische ministeries meer tijd vergde. Folkertsma: 'In Wit-Rusland gaan de paarden weer in quarantaine. Dit geeft de paarden ook de mogelijkheid om te wennen aan hun nieuwe leefgebied'.

[De tekst gaat verder na het filmpje]

 

Naliboksky reserve

Naliboksky reserve is het grootste bosgebied van Wit-Rusland. Het gebied valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Bosbouw van Wit-Rusland. Folkertsma: 'Er is een grote diversiteit van plantensoorten, waaronder veel rode lijstsoorten. Het reservaat beslaat een oppervlakte van 87.000 hectare. Het gebied rondom het reservaat bestaat ook uit natuur. Het totale natuurgebied beslaat 240.000 hectare'.

Welkome aanvulling

Eén van de beheerproblemen is het dichtgroeien van de open gebieden door het ontbreken van graseters zoals paarden. Daarom zijn de koniks uit de Oostvaardersplassen een welkome aanvulling in het gebied. De beheerders van het gebied hebben veel ervaring met natuurlijke begrazing. Naast de paarden leven er ook andere grote grazers zoals wisenten, elanden en edelherten, allemaal met hun eigen manier van begrazing.

De komende weken zullen de overige circa 100 konikpaarden naar hun nieuwe leefgebied in Wit-Rusland verplaatst worden.

Kijk hier voor (foto-)updates van het transport.


Gerelateerd nieuws