Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

Dronten op de kaart

Elsevier Weekblad stelt ieder jaar een lijst samen van meest aantrekkelijke gemeenten. Dronten scoort daarbij nooit hoog, simpelweg omdat er criteria worden gehanteerd waardoor onze gemeente al bij voorbaat kansloos is voor een goeie score.

Zo worden in het onderzoek de afstand naar culturele voorzieningen en gezondheidscentra van de totale gemeente meegewogen. Op die punten scoor je met een buitengebied zoals het onze nooit goed. Betekent dat dan ook dat het slecht toeven is in Dronten? Natuurlijk niet. Dat weet iedere Drontenaar.

De resultaten van dat onderzoek kunnen we dus met een korreltje zout nemen. Wat ik wel erg vind is dat ons nieuwe provinciebestuur Dronten geheel vergeet te noemen bij zijn ambities voor de komende vier jaar. Ja, Walibi Holland en de agrarische sector in zijn algemeenheid worden genoemd, maar dat is het dan ook, wat Dronten betreft. Dat vind ik triest. Of liever gezegd, een blunder van de eerste orde.

Het Dronter college van burgemeester en wethouders ging daar ludiek mee om door een scrabblespel met daarop Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant, in het provinciehuis aan te bieden en daarbij op te merken dat onze fraaie gemeente nog voldoende ambities heeft.

Het komt vaker voor dat men het fraaie van onze gemeente links laat liggen. Zo was er onlangs een recreatief programma op de Duitse TV met de titel ‘Wunderschön’. De provincie Flevoland werd werd fraai belicht. U raad het al. Alle gemeenten werden genoemd, behalve Dronten. Je zou er haast een Calimero-gevoel van krijgen. Gelukkig weten wij met zijn allen beter, al moeten we er wel alert op blijven dat Dronten een fijne gemeente blijft om in te wonen.

De sluiting van het politiebureau in het weekend, maar ook het feit dat als je in het weekend naar de tandarts moet of de apotheek je dan helemaal naar Lelystad of zelfs Almere kan afreizen zijn geen zaken om toe te juichen. Gelukkig hebben we de poli nog, maar voor spoedeisende hulp in het weekend en bevallingen moeten we buiten de polder zijn. 

Dit zijn allemaal zaken die ons direct raken en waar onze volksvertegenwoordigers zich hard voor moeten maken. Want dan blijft SwiBiDront (Swifterbant, Biddinghuizen en Dronten) nummer 1 als woongemeente en doppen wij hier onze boontjes zelf wel, of we nu wel of niet in een provinciaal beleidsplan staan.

Hans Engelvaart neemt even pauze. Zijn eerstvolgende column verschijnt begin september.