Lowlanders weer muzikaal verwelkomd in Lelystad

Lelystad - Lely Road to Lowlands Paradise keert dit jaar terug. Op de donderdag dat grote stromen Lowlanders Lelystad aandoen, op weg naar het festival in Biddinghuizen, zullen zij bij het station muzikaal worden verwelkomd en begeleid naar de bus.

Eerste editie

Twee jaar geleden, in het jaar dat Lelystad zijn 50ste en Lowlands haar 25ste verjaardag vierde, werd de eerste editie gehouden. Het idee is verzonnen door ondergetekende: ik heb me er jaren over verbaasd dat er niets gebeurde voor en met de duizenden Lowlanders die in het derde weekend van augustus even de stad aandoen, op weg naar het paradijsje in de polder.

Het idee om de Lowlanders muzikaal te onthalen bij het station en ze door bandjes te laten begeleiden naar de bussen op het evenemententerrein tegenover de BCC, bracht ik daarom in op de motiemarkt en werd door de gemeenteraad omarmd. Ook de Lowlandsorganisatie was enthousiast. Op de uiterst regenachtige donderdag van 17 augustus stonden er vier bands paraat die voor de muzikale omlijsting zorgden. Het Stadshart werd daarbij niet vergeten, want de bands liepen ook rondjes door het centrum.

Goed idee

Vorig jaar strandde de tweede editie wegens gebrek aan financiering, maar dit jaar is het idee omarmd door Lelykracht. ‘Met name het feit dat de bands ook door het Stadshart lopen en dat het voor Lelystad ook een feestje is, sprak ons aan. Bovendien zet je Lelystad op de kaart bij duizenden festivalbezoekers, die zo een positieve indruk krijgen van Lelystad. Dat was in ieder geval de ervaring twee jaar geleden. Zo’n goed idee mag niet verloren gaan,’ zegt Rens den Hartog van Lelykracht.

Voor de organisatie en productie van het minifestival is de samenwerking gezocht en gevonden met De Nieuwe Oost. De eerste twee bands zijn geboekt: Jan Terlouw Junior & The Night Club, een mix van ‘oude jazz, sombere blues en vrolijke blazers’ (www.FestivalInfo.nl). Jan Terlouw Junior trad twee weken geleden nog op met zijn opa op Zwarte Cross. De andere band is Money & the Man, zweterige en intense garage blues. Komende week worden nog twee bands gecontracteerd. Ook de Beatles Beetle van Peter Rijsenbrij (zie pagina ..)  zal de Lowlanders muzikaal begeleiden.

Challenge Up

Daarnaast wordt samengewerkt met Challenge Up, het project waarbij jongeren uit Lelystad zich inzetten voor maatschappelijke doelen. ‘Eerder hebben zij zich achter de schermen al ingezet bij Jolpop en dat is goed bevallen. Nu kunnen ze ervaring opdoen met de organisatie en uitvoering van een ander soort festival,’ aldus Monique Bak van Challenge Up.

Donderdag 15 augustus zullen de bands tussen 13.00 en 18.00 uur de Lowlanders muzikaal onthalen. Jongeren die mee willen helpen bij de organisatie van het festival kunnen zich melden via challengeup.nl/Lelyroad.