Spoeddebat over Oostvaardersplassen

Lelystad - De provinciale politiek onderbreekt het zomerreces woensdag voor een extra vergadering over de Oostvaardersplassen. Die vergadering is aangevraagd door Forum voor Democratie, de PVV en de Partij voor de Dieren.

(Gebrek aan) toezicht

Aanleiding is de zorg van die partijen over de wijze waarop de provincie toezicht kan houden op hoe Staatsbosbeheer, beheerder van de Oostvaardersplassen, voor de dieren daar zorgt. Directe aanleiding is de situatie rond de Konikpaarden. Die staan in een vangweide, een kraal, waar ze wachten op transport naar Wit-Rusland. In die kraal zijn voor de dieren geen schaduwplekken, dus ze staan de hele dag in de zon.

De Partij voor de Dieren kaartte die situatie vorige week voor het eerst aan. Die partij vindt dat Staatsbosbeheer hiermee haar zorgplicht voor de dieren verzaakt en heeft daarom gedaan bij de politie. Dat voorbeeld werd gevolgd door Forum voor Democratie.

Transport vertraagd

Volgens Staatsbosbeheer kunnen Konikpaarden prima tegen hitte. Bovendien staan de dieren daar in quarantaine. De 150 dieren zouden eigenlijk media juli al zijn getransporteerd natuurgebied Republican Landscape Reserve Naliboksky in Wit-, maar dat is vertraagd. Dit komt doordat het importcertificaat, dat door de Wit-Russische autoriteiten moet worden afgegeven, er nog niet is.

Spoeddebat

Volgens FvD, PVV en PvdD blijkt uit de vragen die zij hebben gesteld aan Gedeputeerde Staten en verantwoordelijk gedeputeerde Michiel Rijsberman en uit de antwoorden die zij daarop hebben gekregen, dat de provincie blijkbaar zelf geen toezicht meer kan houden op de wijze waarop SBB voor haar dieren zorgt, ook niet onder de extreme weersomstandigheden van vorige week. Daar willen zij een spoeddebat over. Dat wordt woensdag om 18.00 uur gehouden.