De verwondering komt naar je toe op Lowlands

Biddinghuizen - Lowlands viert dit jaar haar 27ste editie, en zoals bekend is hebben veel grootheden uit de muziek het leven gelaten in hun 27ste levensjaar. Vandaar dat er dit jaar een op zondagochtend een grote massameezingode wordt gebracht aan deze te vroeg vertrokken helden.

Nadat een groot deel van het muziekprogramma al bekend was, heeft Lowlands in de loop der weken ook het grootste deel het comedy- en theaterprogramma bekendgemaakt.

Comedy

In het comedyprogramma treden onder andere Peter Pannekoek, Micha Wertheim, Sanne Wallis de Vries, Ronald Snijders, Matroesjka, Comedy Train, Kasper van der Laan, Amelie, Albrecht, Hehobros, Glodi Lugungu, Rayen Panday, Stefan Pop, Fabian Franciscus, Kiki Schippers, Patrick Nederkoorn, Teun van den Elzen en Nabil Aoulad Ayad op. Erik van Muiswinkel brengt een ode aan Drs. P., Hans en Steven Kazan brengen een speciaal program a en er is, als variant op de Silent Disco, de Silent Comedy: bezoekers krijgen een koptelefoon op waarin vier cabaretiers hun salvo aan grappen afvuren, maar waar de bezoeker zonder koptelefoon alleen de schaterlach zal horen. MC's van het comedyprogramma zijn Soundos el Ahmadi en Howard Komproe.

Theater en dans

Ook het theater- en dansprogramma is bekend. Daarbij zijn dertien bijzondere voorstellingen te bezoeken in de Juliet en India. Zo speelt Toneelgroep Oostpool een speciale Lowlandseditie van ‘Allemaal Mensen, treedt het Scapino Ballet op met pianist Michiel Borstlap, speelt Nasrdin Dchar ‘Ja’ en treedt Zoutmus op met ‘Kuikens van Beton’. Verder zijn er voorstellingen van Club Guy and Roni, Saman Amini & Black Sheep can Fly, Ish, Rose Stories & Daria Bukvic, The Ruggeds, Orkater/De Nieuwkomers More Dogs, Conny Jansen Danst, Vogue Performance Workshop, De Dansers en Mira van der Lubbe.

Wetenschap

Voor de Lowlander die zijn geest wil scherpen, en feitelijk zijn dat alle Lowlanders, is er weereen wetenschapsprogramma. Daarin hopen onderzoekers van verschillende universiteiten antwoord te vinden op uiteenlopende vragen. Kunnen we met onze gemoedstoestand apparaten beïnvloeden? Welke stoffen kun je uit urine halen? Kun je Artificial Intelligence om de tuin leiden? Hoe ontstaat en verandert een taal? Het is zomaar een greep, willekeurig bovendien. Naast elf onderzoeken van LL Science bestaat het wetenschapsprogramma ook uit de dagelijkse talkshow New Scientist Live in de Echo. Zo vertelt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder op vrijdag over de werking van het menselijk brein in relatie tot muziek.

En dan is er natuurlijk nog de film. In de Echo worden dit jaar 11 films vertoond, waaronder een hele bijzondere vertoning van de legendarische muziekdocumentaire Woodstock. Andere films zijn The Dead Don’t Die, Grease Sing-A-Long, Diego Maradona, Yesterday, Lords of Chaos, Beats (voorpremière), De Libi, Monos (voorpremière), Sorry to Bother You (voorpremière), Imagine presenteert Fantastic Shorts.

Buitentheater

En zoals altijd hoef je op Lowlands de verwondering niet alleen in de tenten op te zoeken, maar zoekt die jou ook op. In het Buitentheater zijn daar onder andere de Duwtent, een door Lowlanders voorgedreven minitent met een minipodium met een minioptreden, de magische wereld van Magic Herman, een rondreizende balletworkshop, ultrakorte discofeestjes in De Verkeerstoren en meezingen met Tony Banks.

Het is slechts een greep uit het overvolle Lowlandsprogramma naast de muziek. Nog 23 nachtjes slapen. en dan is het zover.