Stationsplein
Door Kees Bakker

Pleidooi voor uitgebreide spoedpoli

Lelystad - Het is een lastig dilemma voor patiënten en bestuurders in Lelystad, Dronten en omstreken: wanneer neem je afscheid van de spoedeisende eerste hulp en acute verloskunde, twee afdelingen die niet meer terugkomen in het ziekenhuis in Lelystad, niet zoals we dat kenden?

Het rapport van zorgverkenner Bas Leerink bevat veel waardevolle suggesties voor verbetering van de zorg in Lelystad en omstreken. Er staan suggesties in voor hoe op een vernieuwende manier met de zorgvraag kan worden omgegaan, en dat vernieuwende past ook bij Flevoland. Maar de discussie wordt overstemd door de wens voor een volledige spoedeisende eerste hulp en acute verloskunde.

Voor wat betreft de spoedeisende hulp doet de gemeente Lelystad, gesteund door de andere gemeenten en de provincie, een waardevolle suggestie: organiseer het anders. Of geef het beestje een andere naam. Noem het spoedpoli, waar patiënten in 80 procent van de noodgevallen naartoe kunnen, waar overnachtingen of observaties mogelijk zijn, maar waarvoor je niet een heel team van SEH-artsen en een intensive care-afdeling voor hoeft op te tuigen, met alle voorschriften en eisen die daarbij horen. Voor de 20 procent van de spoedeisende gevallen die ingewikkelde zorg nodig hebben, zijn er dan de SEH-posten in Harderwijk, Almere, Zwolle of Amsterdam. Dat is nu vaak niet anders.

Het ziekenhuis in Lelystad zou een prachtige pilot kunnen zijn voor zo’n spoedpoli, die 24 uur per dag en zeven dagen in de week open is. Bas Leerink  schijnt daar niet zo’n fan van te zijn, maar de minister kan nu eens laten zien dat de beloften en geruststellende woorden aan en voor Flevoland niet loos waren, maar gemeend. Geen woorden, maar daden! En anders moet de Tweede Kamer maar in actie komen!