Verhuizing konikpaarden loopt vertraging op

Lelystad - De verhuizing van een groep van ongeveer 150 konikpaarden vanuit de Oostvaardersplassen naar natuurgebied Republican Landscape Reserve Naliboksky in Wit-Rusland is vertraagd. Dit komt doordat het importcertificaat, dat door de Wit-Russische autoriteiten moet worden afgegeven, er nog niet is.

Iets meer tijd

Het is voor Wit-Rusland uniek dat een grote groep konikpaarden vanuit de Europese Unie wordt geïmporteerd. Hierdoor zijn verschillende ministeries bij het project betrokken en dat traject kost iets meer tijd dan oorspronkelijk geraamd. Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer de benodigde papieren geleverd worden, en wanneer het transport plaats zal vinden.

Maand in quarantaine

Het transport van ongeveer 150 konikpaarden naar Wit–Rusland stond gepland voor medio juli. De paarden die naar Wit-Rusland gaan, moesten voor vervoer een maand in quarantaine. De quarantaineperiode ging half juni in. De paarden zijn in een speciaal aangelegd pre-export isolatiegebied door een dierenarts getest, gechipt en gevaccineerd. Ze blijven daar tot de start van het transport en worden voorzien van drinkwater en hooi. De dieren worden gemonitord door boswachters, dierenarts en kuddebeheerder. In Wit-Rusland gaan de paarden weer een maand in quarantaine, alvorens ze worden losgelaten in hun nieuwe leefgebied.

Naar Spanje

Op 15 maart 2019 verhuisde een groep van 29 paarden vanuit de Oostvaardersplassen al naar natuurgebied Atapuerca in Spanje.