Dagje Montmartre in Lelystad met Festival Via Musica

Lelystad - Het Flevolandse Festival Via Musica, voorheen Travelling in Baroque, staat dit jaar in het teken van Parijs. Het plein voor het Agora Theater wordt vrijdag 9 augustus omgetoverd tot Place du Tertre: het Franse plein van kunstenaars.

Stomme film met live muziek

Er is Franse pianomuziek van Hannes Minnaar, poëzie, een concert met Franse en Braziliaanse muziek met zelfs een stomme film met live muziek, een concert met het Dudok kwartet en een Frans buffet. Festival Via Musica wordt gehouden van donderdag 8 tot en met zondag 11 augustus. Iedere dag op een andere locatie; in Almere-Haven, Lelystad, de Noordoostpolder en Zeewolde. In Dronten vindt het slotconcert plaats.

Avontuurlijke reis

‘Via Musica voert de luisteraar mee op een avontuurlijke reis door tijd en ruimte. Tijdens deze vierdaagse reis treffen we elkaar met de mooiste en verrassendste muziek van diverse eeuwen, stijlen en met een zeer afwisselende bezetting’, vertelt Marion Boshuizen van Festival Via Musica. ‘Concerten worden afgewisseld met film, poëzie en gastronomie. Deze reis vindt fysiek plaats in alle bekende en onbekende plekken van Flevoland. Reis mee, proef de sfeer van kwaliteit en kom binnen in de fantastische wereld van de muziek.’

Sacre Coeur

Place du Tertre is in Parijs te vinden bij de Sacre Coeur. Het is een echt dorpsplein dat overdag wemelt van de toeristen die kijken hoe kunstenaars aan het werk zijn of zich laten portretteren. Er zijn ook restaurants, bistro’s en cafés te vinden. Liefhebbers kunnen deze sfeer proeven op vrijdag 9 augustus in en bij de Agora in Lelystad.

Buiten en in de foyer is een Franse markt en een place du tertre, waar kunstenaars tekenen. In de kleine zaal worden de voorstellingen gegeven. De jonge meesterpianist Hans Minnaar opent ‘een dagje Montmartre’.

Gedichten

Vervolgens draagt Thomas Gerla bij de foyer zijn gedichten voor, gevolgd door de kunstenaars Duo Oltheten/Gomide en Milhaud in Brazilië: een 100-jarig jubileum van Cinéma-Fantaisie ‘Le Boeuf Sur le Toit en de comdeyfilm van de Franse maker Tati: Les vacances de monsieur Hulot.

Wie wil kan aanschuiven bij een uitgebreid Frans buffet om daarna te genieten van een concert, waarbij het Dudok strijkkwartet, Harrie Starreveld (fluit) en Ernestine Stoop (harp) als één ensemble op het podium staan. Het trio van Debussy en het septet van Ravel zijn wel de meest beroemde werken uit het harprepertoire.

Gehele programma

Belangstellenden kunnen kiezen voor het gehele programma, inclusief Frans buffet, maar ook voor een middag- of avondarrangement en zelfs voor losse onderdelen. Dat kan via de website van het festival of via Agora.

Voor het buffet moet apart worden gereserveerd via kassa@agora-lelystad.nl. Agora is te vinden aan de Agorabaan 12 in Lelystad.