Kaakchirurgie Lelystad breidt uit

Lelystad - Kaakchirurgie Lelystad, dat een pand aan de Middendreef deelt met de reumatoloog, plastische chirurgie (Beekman Klinieken) en binnenkort ook andere medisch specialisten, beschikt vanaf dit najaar over een nieuwe professionele sterilisatieruimte. De Flevopost nam alvast een kijkje.

Daglicht

‘De Inspectie voor de Gezondheidszorg is zeer tevreden’, zegt kaakchirurg Pieter Steinmetz terwijl hij een rondleiding geeft door de sterilisatieruimte, waarvan nu alleen de contouren zichtbaar zijn. De sterilisatieafdeling is ruim opgezet, voldoet straks aan de nieuwste eisen en heeft daglicht. ‘Sterilisatiemedewerkers werken normaal in een ziekenhuis zonder daglicht, dat is dus bij ons anders. Wij maken ook gebruik van ledverlichting.’

‘Ieniemienie ziekenhuis’

De afdeling gaat ook voor het ziekenhuis in Emmeloord, de Beekman Klinieken, de cardiologen en kno-artsen de instrumenten steriliseren. Met de komst van andere medisch specialisten verhuizen de kaakchirurgen naar de tweede verdieping. ‘We worden een soort ieniemienie ziekenhuis’, lacht Steinmetz.

Centraal gelegen en met voldoende gratis parkeerplek voor de deur. En goed bereikbaar, want de lift is breed genoeg voor scootmobielen en komt voor de ontvangstbalie uit. Verder beschikt elke verdieping over een invalidentoilet.

Zes behandelkamers

Kaakchirurgie Lelystad, nu nog op de begane grond, heeft medio augustus de beschikking over zes ‘gloednieuwe state of the art’ behandelkamers, een röntgenkamer en een 3D CT-scan. Beneden komt gespecialiseerde tandheelkunde waar patiënten terecht kunnen voor bijvoorbeeld een zenuwkanaal- en tandvleesbehandeling, kaakgewrichtsklachten, moeilijke protheses en implantaten. Ook wordt er samengewerkt met orofaciaal fysiotherapeuten, die klachten aan de kaak, het aangezicht, de nek en het hoofd behandelen.

Wat opvalt is de inrichting: marmeren balies en bureaus, gecombineerd zwarte vloertegels en een warme houten look op de muur. De wachtkamer heeft veel weg van een huiskamer: diverse banken en stoelen van warme stoffen die goed zitten.

Patiënt op gemak stellen

‘Mensen zijn bang voor de tandarts, maar hebben nachtmerries van de kaakchirurg. Het is aan ons om mensen op hun gemak te stellen en dat begint al met een goede sfeer in de wachtkamer. Wij willen onze patiënten absolute topkwaliteit aan zorg bieden.’

‘Ongelooflijk spannend’

Hij begint te lachen: ‘Ik weet dondersgoed welke naam ik heb. Mensen zijn of heel erg bang voor me - en noemen me slager - of lopen met me weg. Gelukkig is die laatste groep groter. Maar het was ongelooflijk spannend toen we begonnen. Blijven de verwijzers en patiënten ons trouw?’ Dat blijkt het geval. ‘We krijgen erg leuke reacties en ik merk ook, na 28 jaar in het ziekenhuis, dat ik nu veel meer de tijd heb om me te focussen op de patiënt. Ik had niet gedacht dat het verschil zo groot zou zijn.’

https://kaakchirurgielelystad.nl/