Jasper Schouten wint Oder Rundfahrt

Dronten - Wielrenner Jasper Schouten uit Dronten heeft de Oder Rundfahrt gewonnen. De Drontenaar verdedigde zondag in de slotetappe van de meerdaagse wedstrijd in Duitsland met succes een voorsprong van dertig seconden in het algemeen klassement.

Attent koersen

De renner van Team WV De IJsselstreek won donderdag de eerste etappe van de koers in en om Frankfurt (Oder) in de Duitse deelstaat Brandenburg en pakte daarmee de gele leiderstrui en de groene trui voor het puntenklassement. De groene trui raakte hij in de vierde etappe kwijt, maar het geel wist hij, met hulp van zijn ploeggenoten en door attent te koersen tot de slotetappe te behouden.

Vol aan de bak

In de laatste etappe moest Schouten nog vol aan de bak om de eindzege veilig te stellen. Op gegeven moment was de nummer twee in het klassement ontsnapt met een groepje renners en was het gat naar Schouten een halve minuut. De Dronter renner was het geel virtueel bijna kwijt. Een ploeggenoot reed tien seconden van de achterstand af en Schouten dichtte het gat vervolgens in zijn eentje.

Geel verdedigen

In het eindklassement heeft Schouten een voorsprong van 32 seconden op nummer twee Johannes Hodapp en 45 seconden op nummer drie Tobias Eise. Het was geen vooropgezet plan om de Oder Rundfahrt - met deelname van Continentale ploegen - te winnen. Schouten: ‘Ik won de eerste etappe en dan sta je ineens eerste in het klassement. We zijn daarna met de ploeg het geel gaan verdedigen.’

Periode van goede vorm

Het geel kwam tot de slotrit niet echt in gevaar. In de tijdrit van vrijdag verloor Schouten een handvol seconden, maar die pakte hij diezelfde dag weer terug in een etappe met kasseienklim. In die etappe viel de nummer twee op dat moment uit, waardoor het geel nog vaster om de schouders van Schouten kwam. Met de winst in voormalig Oost-Duitsland bekroont Schouten een periode van goede vorm. Op het NK voor Elite-renners zonder contract viel hij enige weken geleden net buiten het podium - een ploeggenoot won daar - en hij won kort daarna een plaatselijke wedstrijd bij ’t Harde door solo over de meet te komen.