Stationsplein
Door Kees Bakker

Rituele klachten

Dronten - De immer durende strijd met de buurgemeenten is weer aangevangen, nu het festivalseizoen is losgebarsten en de gemeente Defqon volgend jaar een extra dag en Lowlands een uurtje langer in de nacht wil toestaan. Elburg, Oldebroek en Nunspeet stappen daarover naar de rechter.

Het is een strijd waar je nooit uitkomt, want als één jaar de wind een beetje verkeerd staat, regent het weer klachten en klinkt er weer protest. Nou ja, het regent niet echt klachten. Vorig jaar waren er rond Lowlands 115 klachten, waarvan 90 uit Elburg. Het is dus niet zo dat in deze gemeenten massaal geen oog wordt dichtgedaan. Het is alleen een ritueel om te klagen bij overlast, zeker als het de zondagsrust verstoort.

Ik zit wel eens op een mooie zonnige middag in mijn tuin, als om ons heen het geluid van spelende kinderen en tuinmachines overheerst. Mooi weer lokt de mens naar buiten en doet hem naar de Kärcher grijpen. Het zij zo. Het komt niet in me op om daar tegen te gaan protesteren of erover te klagen. Leven en laten leven.

Het komt al helemaal niet in me op bij buren te gaan klagen omdat mijn zondagsrust verstoord wordt. Omdat de zondag een dag is waarop ik vind dat het stil moet zijn, omdat ik daar in geloof, en ik dus van andere mensen verwacht dat zij daar rekening mee houden. Idiote redenering, toch?

Maar goed, de rituele dans van klachten en protest hoort in Nederland bij festivals, en het feit dat gemeenten en beleidsmakers acteren op basis van tientallen klachten van (waarschijnlijk steeds dezelfde) mensen hoort daar ook bij. Je zou ook kunnen zeggen dat 90 klachten in één weekend uit een dorp met 23.000 inwoners betekent dat de meeste mensen er dus blijkbaar geen last van hebben, maar zo werkt het niet. Het geluid van 90 klagers overstemt altijd het geluid van de zwijgende meerderheid.

Lees ook:

Defqon.1 veilig en zonder grote incidenten verlopen

Defqon.1 trekt tienduizenden hardstyleliefhebbers naar de polder