Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

Bereikbaarheid

Onlangs is de oude discussie over de nieuw aan te leggen Zuiderzeespoorlijn weer op de agenda gezet door de Noordelijke provincies. Hoofdreden: invulling van de hiaat in het spoorwegnet door vanaf Lelystad via Emmeloord, Drachten en Heereveen naar Groningen te komen en voor ‘het noorden’ de randstad binnen het uur bereikbaar te maken.

Het deed me denken aan 1972, toen ik naar Dronten kwam met de bus van de Flevodienst. Vanaf Muiderberg ging het de polder in om via de dijk naar Lelystad-Haven en vervolgens Dronten te reizen. Zelfs de Gooiseweg was er nog niet. 

Het was de tijd dat Amsterdammers dachten dat de afstand Amsterdam-Dronten veel groter was dan daadwerkelijk het geval was.

Afgeblazen in 2007

Anno 2019 is de situatie - met een Dronter treinstation en de N307 - wel even anders. Met name Noordoostpolder wil ook een spoorlijn. Er is een geschiedenis. Al in 1986 werd de Zuiderzeelijn uitgesteld, om in 2007 definitief afgeblazen te worden. De totale kosten werden toen op negen miljard geraamd, terwijl men het nu voor dezelfde verbinding heeft over drie miljard heeft.

In ruil voor het afblazen van de Zuiderzeelijn kreeg de regio - waaronder Noordoostpolder viel - destijds twee miljard om te investeren in tal van projecten, waaronder de infrastructuur. 

Boerenslimheid

Net nu dat geld op is wordt dit plan opnieuw gelanceerd. Je kunt dit boerenslimheid noemen. Is niets mis mee natuurlijk, hoewel het bij sommigen de wenkbrauwen doet fronsen.

Lelylijn

De provincies Flevoland, Friesland en Groningen, alsmede de betrokken gemeenten en werkgeversorganisatie VNO-NCW, steunen het plan waarbij men nu, om de negatieve klank van de Zuiderzeespoorlijn te voorkomen, spreekt van de Lelylijn of Noorlink.

Voor Dronten zou het ook goed zijn om, tezamen met tal van organisaties, te blijven pushen om van de wegverbinding tussen Dronten en de N50 bij Kampen een volwaardige autoweg te maken; dat is het laatste stukje verbinding waaraan het hier nog ontbreekt. 

Als die volwaardige autoweg er ligt kunnen we daadwerkelijk spreken over Dronten als het centrum van Nederland met goede verbindingen.