Fietspad Houtribdijk is weer open

Lelystad - Fietsers kunnen vanaf vandaag weer gebruikmaken van het fietspad over de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Een deel van de 25 km lange verbinding was sinds december 2017 gesloten in verband met de versterking van de Houtribdijk.

Tot medio 2020 versterkt Rijkswaterstaat de Houtribdijk over een lengte van zo’n 25 km, zodat deze zware stormen kan weerstaan en zo het water van het Markermeer en IJsselmeer nog beter in toom kan houden. De dijkversterking wordt deels uitgevoerd met grote zandpakketten en deels – tussen Lelystad en Trintelhaven – met breuksteen en gietasfalt. Het fietspad was tijdelijk afgesloten om de steenversterking veilig aan te brengen aan de IJsselmeerzijde.

‘Rondje IJsselmeer’ kan weer

De eerste die vrijdag over de deels vernieuwde route fietste, was Dirk de Vries (75), een fanatieke en inmiddels bekende wielrenner uit het Noord-Hollandse Wervershoof. Voor De Vries is de Houtribdijk een van de belangrijke stukken in het ‘rondje IJsselmeer’, die onder andere via Friesland en de Afsluitdijk voert. Hij maakte de afgelopen jaren dan ook veel gebruik van de speciale Houtribdijk-pendeldienst. ‘Vanaf nu kan ik de Houtribdijk weer helemaal op eigen kracht doen.’ In augustus 2019 hoopt De Vries zijn 1000e tour rond het IJsselmeer te fietsen.

Pendeldienst 7.000 keer gebruikt

De pendeldienst langs de werkzaamheden was sinds de afsluiting 24 uur per dag beschikbaar. Het busje vervoerde – afhankelijk van het seizoen – soms enkele fietsers per dag, en op andere momenten wel 100 fietsers. Tijdens de zomervakantie van 2018 was de Houtribdijk tijdelijk geheel open voor fietsers. In totaal heeft de fietspendelbus 7.000 fietsers over de Houtribdijk vervoerd.