'Terugkeer SEH en acute kraamzorg is niet reëel'

Lelystad - In de toekomstplannen van ziekenhuis St Jansdal in Lelystad zit geen terugkeer van de spoedeisende eerste hulp (SEH) en acute kraamzorg. Die duidelijke boodschap had bestuursvoorzitter Relinde Weil dinsdag voor de gemeenteraad van Lelystad. ‘Ook met de 4 miljoen euro per jaar van de minister is dat niet mogelijk.’

Niet reëel

Volgens Weil is terugkeer van spoedeisende eerste hulp en acute kraamzorg niet reëel, niet in de manier zoals het op dit moment in Nederland geregeld is. Als de zorgverkenner, die in opdracht van de minister op dit moment bezig is de huidige en toekomstige zorgbehoefte in Nederland in kaart te brengen zou concluderen beide afdelingen in Lelystad niet gemist kunnen worden, zal daar ook een redelijke financiële bijdrage tegenover moeten staan.

Maar op dit moment is het niet realistisch te denken aan terugkeer van beide afdelingen. ‘Ten eerste omdat het niet betaalbaar is, ook niet met de 4 miljoen van de minister. Ten tweede is er geen personeel voor te vinden.’ En met de huidige spreiding van spoedeisende eerste hulp en acute zorg in Nederland is het ook niet reëel te verwachten dat die afdelingen voor een minimum aan patiënten worden opengehouden.

Vernieuwende zorg

Het is een boodschap waar de politiek weliswaar niet blij mee is, maar die aan duidelijkheid niets te wensen over laat. Weil deed haar uitspraken toen de gemeenteraad werd bijgepraat over de toekomstplannen van St Jansdal in Lelystad.

Gevraagd naar hoe zij het ziekenhuis in Lelystad over tien jaar ziet, gaf zij aan dat ze hoopte dat er dan wel nieuwe en vernieuwende manieren van zorg plaatsvinden, bijvoorbeeld op het gebied van ouderenzorg. Door bijvoorbeeld zij het ziekenhuis woonzorgvoorzieningen voor ouderen te bouwen.

Nieuwbouw

Die kansen zijn er en worden mede ingegeven door de wens van St Jansdal een nieuw ziekenhuis te bouwen in Lelystad. De technische installaties van het huidige gebouw zitten in, om in medische termen te spreken, ‘de terminale fase’,  zegt Weil. Ze in de lucht houden is al een hele klus, laat staan ze te laten functioneren naar de huidige maatstaven en eisen. ‘Het huidige gebouw aanpassen zou vele tientallen miljoenen kosten. Nieuwbouw is vele malen goedkoper.’ Bovendien valt het gebouw dan ook duurzaam te maken en is het huidige gebouw ook veel te groot.  Het is nu 30.000 vierkante meter, en wij hebben minder dan de helt in gebruik.’

Op huidige locatie

Als er nieuw gebouwd wordt, zal dat wel op dezelfde plek gebeuren van de huidige locatie. Het is voor het eerst dat die toezegging werd gedaan. Dat moet dan wel deels op een parkeerterrein, waarvan de grond nu nog in het bezit is van de gemeente.

Gerelateerd nieuws