Asbestleningen blijven bestaan

Lelystad – De asbestleningen blijven bestaan. De gemeenteraad heeft dinsdag een voorstel van Leefbaar Lelystad om de leningen met onmiddellijke ingang stop te zetten en geen nieuwe aanvragen te honoreren, met grote meerderheid verworpen.

Noodzaak weg

Marianne van de Watering (Leefbaar Lelystad) vindt het niet juist dat mensen voor het vervangen van het dak bij de gemeente kunnen aankloppen voor een lening. De Eerste Kamer heeft onlangs het wetsvoorstel, dat woningeigenaren met een asbestdak zou verplichten uiterlijk in 2024 hun dak te vervangen, verworpen. De Eerste Kamer is het niet eens met de deadline, die vindt men te kort, en de maatregelen die er zijn genomen om woningeigenaren hierbij te helpen.

Volgens Leefbaar Lelystad valt hiermee ook de noodzaak voor de gemeenten om mensen met een asbestdak op de woning te helpen, weg. Want andere woningeigenaren die hun dak moeten vervangen moeten voor een lening of geld gewoon bij de bank aankloppen of zelf sparen. Waarom wordt er voor mensen met asbestdaken dan een uitzondering gemaakt?

Lening

Maar dat verbod op asbestdaken gaat er wel komen, is het gevoel in de gemeenteraad. De vraag is alleen wanneer. De staatsecretaris komt waarschijnlijk in het najaar met een nieuw wetsvoorstel. Tot die tijd is er niets op tegen mensen die hun dak willen of moeten vervangen te helpen. Ten eerste gaat het om asbest, wat ook bij verweer van de daken of bij brand gevaarlijk kan zijn. Ten tweede gaat het om een lening: het geld komt gewoon weer terug bij de gemeente.

Maar Leefbaar Lelystad was resoluut in haar oordeel: er moet onmiddellijk gestopt worden. Als er alsnog een verbod komt, kan de lening wellicht weer worden ingevoerd, maar voor nu moet de verordening ‘de versnipperaar in’, vindt Van de Watering.

Minderheid

Leefbaar Lelystad zag zich gesteund door de PVV, Lokaal Lelystad, Forum voor Ouderen en LelystadsBelang, maar dat zijn negen van de 35 zetels en is dus geen meerderheid. De asbestlening blijft bestaan.