Bouwen van woningen in de Noordzoom gaat niet door

Lelystad - Er worden geen dure woningen gebouwd in de Noordzoom. Dat besluit heeft de gemeenteraad dinsdag officieel genomen. Boze omwonenden die actie voerden voor het gebied hebben daarmee een overwinning behaald, maar de politiek is niet te spreken over de verbaal agressieve toon waarmee een deel van het verzet gepaard ging.

Geen draagvlak

Want het waren, op z’n zachts gezegd, enkele hete maanden, de afgelopen maanden waarin de politiek sprak over het uitvoeren van een verkenning naar het bouwen van dure woningen in de Noordzoom, het gebied tussen Karveel/Boeier en het Zuigerplasbos. Dat voorstel, een gevolg van de eerder door de gemeenteraad uitgesproken wens op zoek te gaan naar een locatie voor dat soort woningen, sloeg in het gebied in als een spreekwoordelijke bom.

Het verzet was hardnekkig en groeide met de week. En dat was wel een probleem voor de gemeenteraad. Want als je een locatie in deze stad wil ontwikkelen voor dergelijke woningen, is het wel prettig al daar draagvlak voor is in de omgeving.

Noordzoom niet

Vandaar dat een meerderheid van de gemeenteraad dinsdagavond besloot dat er moet worden blijven gezocht naar een goede plek om dure woningen te kunnen laten bouwen, maar dat de Noordzoom daarvan uitgesloten wordt. Een aantal partijen was het daar hartgrondig niet mee eens: VVD, ChristenUnie, SP en D66 wilden niet dat de Noordzoom wordt uitgesloten, en stemden daarom uiteindelijk ook tegen een nieuw onderzoek naar geschikte locaties voor wat heet ‘excellent wonen’. Maar die vier partijen vormen geen meerderheid.

Wederzijds gesprek

Vriend en vijand waren het er wel over eens dat het gesprek over de Noordzoom niet goed is geweest. De start was slecht, want er had over het aanvankelijke idee beter gecommuniceerd moeten worden. Maar ook de toon van sommige boze bewoners wordt door de gemeenteraad gehekeld. ‘Wederzijds gesprek is van groot belang,’ zei Diane Bergman (D66), maar sommige bewoners hadden daar volgens haar geen boodschap aan. ‘Ik ben van leugens beticht, wat niet waar is, ik ben bijna in mijn gezicht gespuugd door boze bewoners. Ik heb mijn geloof verloren dat er altijd een gesprek mogelijk is, en dat vind ik heel erg.’ Haar betoog werd gesteund door Jack Schoone (Leefbaar Lelystad).

Ook Jarno Volmer (ChristenUnie) heeft het voor de kiezen gekregen. ‘Ik ben persoonlijk bejegend op een wijze die op z’n minst niet vriendelijk genoemd mag worden.’

Resultaat

Maar het resultaat is er niet anders door: de gemeente gaat op zoek naar locaties waar dure woningen kunnen worden gebouwd, omdat die locaties er bijna niet meer zijn en daar wel behoefte aan is in de stad. Maar de Noordzoom blijft zoals het is: een lommerrijk en mooi natuur- en recreatiegebied, voor alle Lelystedelingen.

 

Gerelateerd nieuws