Konikpaarden in vangweide krijgen extra drinkwater

Lelystad - Omdat er voor komende week warm weer wordt verwacht, met temperaturen boven de 30 graden, zorgt Staatsbosbeheer voor extra drinkwater voor de konikpaarden uit de Oostvaardersplassen die nu in quarantaine staan in de vangweide.

'De paarden hebben momenteel voldoende eten en drinken in de vangweide', meldt boswachter Hans-Erik Kuypers. 'Aanstaande dinsdag worden extra drinkbakken, waar per bak duizend liter water in kan, in het gebied geplaatst. Deze drinkbakken worden in de compartimenten van de vangweide neergezet en regelmatig voorzien van vers drinkwater'.

Verkoeling door wind

De komende week zijn er permanent mensen in het gebied aanwezig zodat goed in de gaten wordt gehouden hoe het met de paarden gaat. Kuypers: 'De ervaring met de paarden in de Oostvaardersplassen is dat ze tijdens hitte, net als vorige zomer, op de open vlakte blijven en niet de beschutting van bijvoorbeeld het Kotterbos opzoeken. De verkoeling door wind in het open gebied wordt bij warmte verkozen boven de schaduw van bomen. Konikpaarden kunnen prima tegen de warmte. Ook in de natuurgebieden in de uiterwaarden staan koniks vaak bij warm weer gewoon op de zandplaten. Deze ervaring leert ons dat het niet zinvol is om momenteel beschutting aan te gaan leggen in de vangweide'.

Overgeplaatst naar Wit-Rusland

150 konikpaarden uit de vangweide worden na een 'isolatieperiode' van 30 dagen overgebracht naar het Naliboksky natuureservaat in Wit-Rusland