Stichting Behoud Ziekenhuis Lelystad ontving 200 meldingen van medische incidenten

Lelytad - Van dossierklachten en afspraken en verwijzingen die niet kloppen tot heel ernstige zoals het overlijden van een patiënt. De stichting Behoud Ziekenhuis Lelystad kreeg sinds het faillissement van MC IJsselmeerziekenhuizen in totaal 200 meldingen van medische incidenten.

Die meldingen kunnen via de website of Facebook-pagina van de stichting worden gedaan en woordvoerder Hermien Roddenhof zorgt ervoor dat de melder een terugkoppeling krijgt. ‘Die meldingen zijn bedoeld om in het algemeen te kijken hoe het gaat en wij geven ze ook door aan het St Jansdal, de verkenner, de zorgverzekeraar en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.’ Die laatste kan er pas daadwerkelijk iets mee als het om ernstige, aanwijsbare en aantoonbare fouten gaat.

Communicatie

Naast het signaleren van problemen denkt de actiegroep ook mee over oplossingen. Zo merkte de Stichting Behoud Ziekenhuis Lelystad al vrij snel dat de communicatie van St Jansdal niet aankomt bij grote groepen mensen in Lelystad. Het gaat dan met name om een groep kwetsbare en laaggeletterde Lelystedelingen. Roddenhof: ‘Wij hebben gepusht bij het St Jansdal: ga de wijken in. Maak gebruik van de wijkcentra en de wijkteams en daar wordt nu samen aan gewerkt’.

Versnippering zorg

De zorg versnippert doordat reumatologen, kaakchirurgen en orthopeden van het failliete MC Zuiderzee op steenworp afstand van het ziekenhuis een eigen kliniek zijn begonnen. De actiegroep verwacht dat mensen voor andere klachten wel naar St Jansdal gaan. ‘De tijd zal het leren.’ 

 

 

 

Gerelateerd nieuws