Stationsplein
Door Kees Bakker

Oppositie en coalitie

Lelystad - Buurgemeente Dronten heeft een nieuwe burgemeester: Jean Paul Gebben (54). De VVD’er is vrijdag geïnstalleerd, en daarbij hield burgemeester Ina Adema ook een toespraak, om hem namens de Flevolandse burgemeesters welkom te heten.

‘We kennen elkaar al 25 jaar. Mensen zullen dan misschien zeggen, we zijn goed geconserveerd, “Oh, dan kennen jullie elkaar al vanaf de middelbare school?”, maar dat is niet zo. We hebben elkaar leren kennen toen we 24, 25 waren en samen in wat we toen ‘de propagandacommissie van de VVD’ noemden, zaten. ‘Het systeem manipuleren om een visie te verspreiden’ was ons doel. Ja tegenwoordig zou dat de pr-commissie heten. Dat klinkt toch een stuk vriendelijker. Jean Paul kwam altijd bij de vergaderingen aan in zo’n andere liberale klassieker: een Volvo 940.’

Gebben zelf hield een pleidooi voor het afschaffen van de termen ‘oppositie’ en ‘coalitie’. ‘Ik kom uit een tijd van duidelijke politieke scheidslijnen. Vandaag schieten partijen als paddenstoelen uit de grond. En in de samenleving lijkt, en dat is zorgelijk, steeds minder ruimte te zijn voor het midden. In een gemeente zie je veel minder polarisatie. Ik ben daarom ook een groot voorstander van wisselende meerderheden in de gemeenteraad. Omdat dan ideeën en wensen van werkelijk alle fracties aan bod komen. Door steeds te moeten zoeken naar een meerderheid, staat niets van tevoren vast. En wordt het voor u, raadsleden, ook veel spannender. Ik zou u daarom willen uitnodigen de termen ‘coalitie’ en oppositie’ te verbannen. Er is maar één gemeenteraad.’

Mooie woorden, die in Lelystad meer dan eens werkelijkheid worden. Zo ging de VVD-fractie al meerdere malen tegen plannen van de eigen wethouder in. Is dat erg? Welnee. Zo lang een wethouder tegen een stootje kan, en ze zich in andere dossiers wel gedekt weet door haar eigen partij, is dat hedendaagse politiek in optima forma.

Net als het stemgedrag van Leefbaar Lelystad over wel of geen urgentie voor de rest van dit jaar voor statushouders. Waar eerder Leefbaar nog tegen die urgentie was, stemden nu twee leden voor en twee leden tegen. Als dat kan binnen een partij, laat je zien dat je sterk bent en dat de democratie werkt.

Lees ook: Jean Paul Gebben geïnstalleerd als eerste burger van Dronten