Stationsplein
Door Kees Bakker

Coalitie en oppositie

Dronten - Burgemeester Jean Paul Gebben nodigde de gemeenteraad en eigenlijk heel Dronten vrijdag uit de termen ‘coalitie’ en ‘oppositie’ niet meer te gebruiken. ‘Er is maar één gemeenteraad’, was zijn pleidooi. Hij is voorstander van het steeds zoeken naar wisselende meerderheden bij elk voorstel.

Dat is een mooi pleidooi, maar in Dronten ook een flinke kluif. En dat komt door de hegemonie van het CDA, die decennialang van elk college deel uitmaakte, hetgeen twee jaar geleden eindigde met een flinke politieke crisis. In de tijd van het CDA waren voorstellen dikwijls dichtgetimmerd, en kon de oppositie kraaien wat ze wou, maar was er nauwelijks een wig te drijven tussen de eenheid in de coalitie.

Dat raak je niet zomaar kwijt. Maar de tijd is er wel rijp voor. Het CDA moet nog een beetje wennen aan haar oppositierol, maar heeft frisse, nieuwe mensen in de fractie die zich weinig lijken aan te trekken van het verleden, maar de blik op de toekomst hebben gericht.

Ook een aantal andere oppositiepartijen laten een fris geluid horen. D66 lijkt elk dossier toch vooral op de inhoud te beoordelen en laat zich weinig leiden door politieke motieven. GroenLinks idem dito en de SP is weer echt de SP: je weet waar die partij voor staat, en al brengt Peter Duvekot de standpunten vaak met een verbetenheid naar voren, hij heeft ook veel humor. Ook dat is verfrissend.

Van de coalitiepartijen lijkt ChristenUnie ook haar eigen koers te durven varen en is steun voor voorstellen van de eigen wethouder niet vanzelfsprekend. Kortom: de tijd lijkt rijp voor het pleidooi van Gebben, niet in het minst omdat de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad daar zelf ook invloed op heeft.

Is dit dan de laatste keer dat uw columnist in Dronten de termen ‘coalitie’ en ‘oppositie’ gebruikt? De tijd zal het leren. Maar ook hier is de wil er wel. 

Lees ook: Jean Paul Gebben geïnstalleerd als eerste burger van Dronten