500 mensen gaan door de modder tegen slavernij

Biddinghuizen - Kinderen, vrouwen en mannen gaan zaterdag letterlijk door de modder tijdens de MudRaise bij Flevonice in Biddinghuizen. Met deze obstacle run vragen zij aandacht voor slavernij en werven ze fondsen voor het werk van International Justice Mission (IJM), werelds grootste organisatie in de strijd tegen slavernij.

Voor de MudRaise hebben zich ruim 500 mensen aangemeld. De deelnemers krijgen de uitdaging mee om met hun prestatie fondsen te werven die gelijk staan aan de kosten van een reddingsoperatie. IJM bevrijdt jaarlijks duizenden slaven uit fabrieken, bordelen en huizen waar zij worden misbruikt voor de webcam. Inmiddels is al meer dan 262.000 euro door de mudraisers opgehaald. 

Honderd jongetjes bevrijd

De MudRaise begint om 10.00 uur met een peptalk van Monica Nettey, advocaat voor IJM in Ghana. Nettey en haar collega’s bevrijdden afgelopen jaren meer dan honderd jongetjes uit slavernij op Lake Volta. Kinderen vanaf 4 jaar worden daar gedwongen om het water in te duiken om verstrikte netten los te maken. Hun werk is levensgevaarlijk: ze lopen voortdurend gevaar te verdrinken. Daarbij zijn ze meestal ondervoed en kampen velen met ziekten als malaria en de wormziekte. 

Om 10.30 uur trapt de 18 km-groep af, waarop de KidsRun volgt en de volwassenen met afstanden van 3, 6 of 9 kilometer. Toeschouwers zijn van harte uitgenodigd om de toespraak van Monica Nettey bij te wonen en de deelnemers aan te moedigen. 

IJM is wereldwijd actief

IJM is wereldwijd actief in 10 landen, waar in 17 veldkantoren gevochten wordt tegen onder andere gedwongen arbeid, mensenhandel voor de seksindustrie en misbruik van kinderen voor cyberseks. Jaarlijks bevrijdt de organisatie duizenden slachtoffers, helpt het lokale autoriteiten bij het aanklagen van de misdadigers en helpt het overheden bij structurele verandering van samenlevingen, met als doel de armen te beschermen tegen geweld. Zie ook www.ijmnl.org