Bouw onderwijscampus Porteum officieel gestart (foto's)

Lelystad - Hoewel de heiwerkzaamheden begin deze maand al waren begonnen, was dinsdagmorgen het moment van de officiële start van de bouw van Porteum, de nieuwe campus voor middelbaar onderwijs in Lelystad.

De starthandeling vond plaats op het bouwterrein tussen de Middendreef, Larserdreef en Zuigerplasdreef. SVOL-bestuurder Barry Lommen, wethouder Ed Rentenaar en architect Dirk Jan Postel van Kraaijvanger Architecs onthulden het bouwbord.

Zeven gebouwen

De onderwijscampus is klaar in 2021 en bestaat uit zeven gebouwen, drie voor het vmbo, drie voor het havo/vwo en een cultuurgebouw. De zes schoolgebouwen bieden ieder plaats aan ruim 600 leerlingen. De gebouwen bestaan weer uit een aantal thuisbasissen. In een thuisbasis volgen leerlingen het grootste deel van hun onderwijs en vinden ze bijna alles wat ze nodig hebben. Dit versterkt de kleinschaligheid.

Trots

Wethouder Ed Rentenaar: 'Hier staat een trotse wethouder. Destijds in 2013 spraken we over het uitbreiden en renoveren van gebouwen. Dat is iets anders geworden. Het proces had de nodige uitdagingen, maar door een goede samenwerking staan we hier bij de start van de bouw van een hele mooie onderwijscampus. Het ontwerp van de architect is niet alleen aantrekkelijk en uitnodigend voor de huidige leerlingen, maar zeker ook voor toekomstige leerlingen. En wat wij tevens belangrijk vinden is kwalitatieve en passende huisvesting ter ondersteuning van het onderwijsconcept. Er staat straks een heel mooi complex die voldoet aan de eisen van deze tijd en waar zowel leerlingen als docenten met veel plezier gaan verblijven'.

'Ruimte voor beter onderwijs'

SVOL-bestuuder Barry Lommen: 'De bouw van Porteum biedt ons de ruimte voor nog beter onderwijs. Onderwijs dat voor leerlingen beter aansluit op hun eigen wensen en op die van hun omgeving. Dit betekent onderwijs dat ruimte biedt voor maatwerk. Kleinschaligheid en veiligheid staan voorop. Daarom heeft elke leerling een overzichtelijke thuisbasis met een eigen docententeam. De campus geeft ons ook de ruimte om verbindingen te leggen. Tussen de gebouwen en verschillende groepen leerlingen, maar ook tussen het onderwijs en de stad. We hebben er lang naartoe gewerkt. De start van de bouw van Porteum markeert een belangrijk punt in onze geschiedenis en verdere ontwikkeling'.

De werkzaamheden kunnen worden gevolgd via de Porteum-pagina van de gemeente.