Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

De zeursnor

Er zijn tegenwoordig heel wat voetbalprogramma’s op tv. Elke zender heeft wel zo’n programma en dat de hele week door. Voor de één is het een mooie tijdsinvulling voor de ander een grote ergernis als de partner niets wil missen. Kennelijk willen de makers van die programma’s zich onderscheiden van de rest en wordt het door de keuze van de gasten een soort Comedy Capers.

Het is met dat soort programma’s eigenlijk net als de eerste week van januari, wanneer mensen voorspellingen doen hoe het dan komende jaar gaat verlopen. Het gekke is dat je nooit hoort of al die voorspellingen zijn uitgekomen. Toch mag je bij voetbalanalisten wel iets meer verwachten, want het is hun werk. Een mooi voorbeeld is de altijd cynische sportjournalist van De Telegraaf, die voor de wedstrijd van Ajax tegen Real Madrid doodleuk aangaf dat hij maar thuis bleef omdat het toch een kansloze missie zou zijn. Nou, u kent het resultaat. Ook voor de wedstrijd van Ajax tegen Tottenham Hotspur stelde de man dat de spits van Tottenham niets voorstelde. We weten inmiddels beter.

Bij het programma ‘Voetbal Insite’ gaat het er vaak nog een graadje erger aan toe, onder aanvoering van zeurpiet nummer één Johan Derksen. De man vergeet dat sport ook plezier geeft, zowel voor de beoefenaars als voor de supporters. De beste man komt al jaren niet meer in stadions en heeft klaarblijkelijk een hekel aan elke vorm van volksvermaak. Wel probeert hij iedereen zijn politieke mening en muzikale voorkeuren op te dringen. Alsof we daar met z’n allen op zitten te wachten.

Naar dat soort programma’s kun je het beste kijken door te doen alsof satire voorop staat. Neem ze in ieder geval bij voorbaat al niet serieus. Toch blijkt uit het succes van deze programma’s dat kennelijk iedereen de behoefte heeft zijn mening te geven over het spelletje dat voetbal heet.

En wie niet van voetbal houdt of zich aan al die programma’s ergert, kan gelukkig nog een andere zender kiezen of de tv uitzetten.