Den Haag: Hoogwaardig busvervoer op Lelylijn

Regio - Het is niet uitgesloten dat er hoogwaardig busvervoer komt op het traject van de Lelylijn tussen Amsterdam en Groningen.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven wil na de zomer de uitkomsten bespreken van een quick scan naar hoogwaardig busvervoer (HOV) langs het traject van de Lelylijn, meldt de Leeuwarder Courant. De fracties van D66, CDA, SP en VVD vroegen haar woensdag in de Tweede Kamer naar de laatste stand van zaken rond die lijn, die door de provincies Flevoland, Friesland en Groningen gewenst wordt. ‘De roep neemt toe’, zei SP’er Cem Lacin. ‘Is er misschien voortschrijdend inzicht’, vroeg CDA’er Maurits von Martels zich af.

‘Het denken staat niet stil’, reageerde Van Veldhoven, die haar eerder dit jaar nog heel negatief uitsprak over de kansen van de Lelylijn. ‘Een paar miljard euro is er niet zomaar en openbaar vervoer bestaat uit meer dan spoorbielzen’, gooide ze een serieus balletje op voor een mogelijk alternatief. ‘Met hoogwaardig busvervoer is de potentie van een Lelylijn volgens Van Veldhoven ‘relatief snel in beeld te brengen.