Dronten is opnieuw Fairtrade-gemeente

Dronten - De gemeente Dronten is opnieuw Fairtrade-gemeente. Dit betekent dat de gemeente zich extra inzet voor eerlijke handel.

Geslaagd met vlag en wimpel

Naast het stimuleren van Fairtrade-producten is er aandacht voor duurzaam ondernemen. In 2011 was Dronten de eerste Flevolandse gemeente die het predicaat Fairtrade-gemeente mocht voeren, de 15e van Nederland. Iedere twee jaar wordt aan de hand van vaste criteria door de overkoepelende Fairtrade-organisatie bepaald of de titel geprolongeerd wordt. Dronten is hier wederom met vlag en wimpel voor geslaagd en heeft voor 2019 en 2020 de status weer verkregen.

Nieuwe initiatieven

De werkgroep Fairtrade, met als inzet bewustwording en draagvlak creëren voor Fairtrade en duurzaamheid, heeft zich de afgelopen periode onderscheiden met een aantal nieuwe initiatieven. Mooie projecten zijn tot stand gekomen zoals het realiseren van de Fairtrade-spreekbeurtkoffer, de uitreiking van de Fairtrade-titel aan diverse instellingen en de organisatie van informatieve evenementen als de Dag van de Duurzaamheid en Wereld Fairtrade Dag, een derde staat op de planning voor 5 oktober. Daarnaast is de Eerlijke Winkelroute uitgebreid en voorzien van moderne website.

Lokale werkgroep

Deelnemers aan de Dronter Fairtrade werkgroep zijn: OVDD, Max Cross, Onderwijs, de Wereldwinkel, IVN, Bewust Dronten, Winkeliersvereniging Suydersee, Gemeente Dronten en de Protestantse Kerk Dronten, daarnaast is er een aantal leden dat zitting heeft op persoonlijke titel.

Fairtrade-titel

Ook bedrijven, organisaties of overheidsinstanties uit Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant kunnen Fairtrade-producten inkopen. De werkgroep stimuleert dit door de uitreiking van de Fairtrade-titel. In 2017 heeft de Christiaan Huygensschool als eerste basisschool een Fairtrade-titel ontvangen. In 2018 reikte wethouder Van Amerongen de titel uit aan de Aeres Hogeschool in Dronten.

Meer informatie over de werkgroep Fairtrade en haar activiteiten is te vinden via www.eerlijkewinkelroute.org.