Gemeenteraad Lelystad dubt over eerste uur gratis parkeren

Lelystad - Wel of niet het eerste uur gratis parkeren in het Stadshart? De politiek is er nog niet uit. En het feit dat ondernemersvereniging Hart van Lelystad het graag wil en daar zelfs (extra) geld voor over heeft, maakt het er voor sommige partijen niet makkelijker op.

Keuzes

Dat bleek dinsdagavond, toen het betaald parkeren weer eens op de agenda van de gemeenteraad stond. Reden: de raad moet zich uitspreken over een voorstel, waarin hen twee keuzes worden voorgelegd. De tweede keuze is de meest eenvoudige: overal in het Stadshart hetzelfde tarief voor betaald parkeren van 1,60 euro. Punt.

Maar het eerste voorstel heeft in ieder geval de voorkeur van een groot aantal ondernemers in het Stadshart: het eerste uur parkeren wordt, in een pilot van drie jaar, gratis. Dat levert de gemeente minder inkomsten op en daar staat een pakket aan maatregelen tegenover: zo wordt het tarief voor het tweede, derde en vierde uur parkeren 2 euro per uur, worden abonnementen en vergunningen voor bewoners en bedrijven twee keer zo duur en moet er, het is een greep uit de maatregelen, tot 19.00 uur betaald worden. Ook wordt er dan op zondag betaald parkeren ingevoerd.

Ondernemersbijdrage

Die maatregelen zorgen voor veel politieke weerstand. Maar het feit dat ondernemers ook zelf in de buidel willen tasten, neemt weer een deel van die weerstand weg. Sterker: in het oorspronkelijke voorstel gaf de gemeente aan dat van het resterende gat in de begroting van 400.000 euro de ondernemers zelf de helft voor haar rekening wilden nemen. Gerard van der Meulen, voorzitter van de ondernemersvereniging Hart van Lelystaf, gaf dinsdagavond aan dat ondernemers zelfs bereid zijn 300.000 euro voor hun rekening te nemen.

Hij doet dat in de volle overtuiging dat nieuwe investeringen in het Stadshart, de ontwikkeling van de Parkwijk en de ontwikkeling van het Theaterkwartier, de komende drie jaar voor een omwenteling zullen zorgen. ‘Het Stadshart is nu een achterstandswijk en heeft op korte termijn deze zorg nodig, maar daarna kan er weer vooruit worden gekeken,’ was de inhoud van zijn pleidooi. En dat vergunningen dan twee keer zo duur worden? ‘Maar die zijn ook belachelijk goedkoop in Lelystad.’

Kwartje

Dat laatste is waar. Luc Baaten (InwonersPartij) rekende voor dat hij voor 14 cent per uur kan parkeren in het Stadshart, met een vergunning van elf euro waarmee je 80 uur mag parkeren. Dat zou dus straks 28 cent per uur worden: da’s nog geen toptarief.

Maar juist de InwonersPartij is fel tegenstander van het eerste uur gratis parkeren, (ook) vanwege de 100.000 euro die het de gemeenschap extra kost. Daar betalen ook niet-automobilisten aan mee.

Aan welke kant het kwartje zal vallen, is nu nog niet bekend. De gemeenteraad praat binnenkort verder over de plannen.


Gerelateerd nieuws