Wel of geen urgentie voor statushouders? That's the question

Lelystad - De gemeenteraad van Lelystad komt er niet uit. Moeten statushouders voor de rest van dit jaar toch weer voorrang krijgen bij een huurwoning of moeten ze buiten de urgentieregeling vallen? Bij een voorstel voor het laatste staakten de stemmen dinsdag: 17 leden stemden voor, 17 stemden tegen.

Als dat ene ontbrekende raadslid er wel was geweest, kwamen de statushouders weer in de urgentie. Nu wordt er over twee weken weer gestemd.

Precair onderwerp

Het is een precair onderwerp, de huisvesting van statushouders. Per motie heeft de gemeenteraad in november vorig jaar bepaald dat statushouders voortaan geen voorrang meer krijgen op een sociale huurwoning. Lelystedelingen die een huurwoning nodig hebben, moeten anders langer wachten op een huurwoning en dat is oneerlijk, vond een meerderheid van de gemeenteraad toen.

Tegelijkertijd heeft de gemeente van het Rijk een huisvestingsverplichting voor een bepaald aantal statushouders. Dat zijn ten slotte vluchtelingen die in Nederland mogen blijven en die moeten dan ook een woning krijgen. Elke gemeente krijgt, naar ratio van inwonertal, een taakstelling opgelegd. Voldoet het daar niet aan, dan zijn er consequenties.

Consequenties

Het college van b+w heeft aan de gemeenteraad laten weten niet het voorgeschreven aantal statushouders te kunnen huisvesten zonder de urgentieregeling op hen toe te passen. Het voorstel is daarom dat voor de rest van dit jaar toe te staan. De consequentie is anders dat de provincie, als toezichthouder, in de tweede helft van dit jaar de gemeente kan aanspreken en op kosten van de gemeente de statushouders dan maar zelf gaat huisvesten. Wethouder Janneke Sparreboom heeft vandaag (dinsdag) nog van gedeputeerde Jan de Reus gehoord dat dat ook zal gebeuren.

Tweedeling

Een groot deel van de gemeenteraad wil echter vasthouden aan de motie van november 2018: statushouders krijgen geen urgentie. Zij denken dat het zo’n vaart niet zal lopen met de dwang en/of boetes van de provincie. Bovendien kiezen zin voor gelijkheid: iedereen gelijke kansen op de woningmarkt, statushouders ook.

Een ander deel van de gemeenteraad wil statushouders wel weer in de urgentie, al was het maar vanuit praktisch oogpunt. Het gaat Lelystad geld kosten als het niet gebeurd.

Stemmen staken

Doordat Leefbaar Lelystad dit keer verdeeld stemde (‘Wij zijn een democratische partij, zoals u zo zult zien,’ voorspelde fractievoorzitter Jack Schoone), twee leden waren voor urgentie voor statushouders en twee leden waren tegen, staakten de stemmen. Over twee weken wordt er opnieuw gestemd. Als de stemverhoudingen dan zo blijven als nu het geval is, krijgen statushouders wel weer urgentie.  


Gerelateerd nieuws