Stationsplein
Door Kees Bakker

Participatie gemeentehuis

Dronten - De bedragen vlogen door de raadszaal donderdag, bij de behandeling van het voorstel voor een participatietraject rond de verbouwing van het gemeentehuis van Dronten.

Eerst was er sprake van 200.000 euro, in het uiteindelijke voorstel in februari is er 30.000 euro gereserveerd, de wethouder wilde een bedrag van 350.000 euro als taakstellend aanhouden.

En tussendoor speelde de vraag: hebben we het hier over een extra investering, bovenop de verbouwingskosten van het Stadhuis, of zit dit in dat bedrag van 20,2 miljoen euro? In de beleving van de wethouder was het eerste het geval, in de beleving van de gemeenteraad het laatste.

Extra pijnlijk

Extra pijnlijk dat er juist rond dit onderwerp een discussie plaatsvindt. De verbouwing van het gemeentehuis wordt al niet begrepen door een deel van de Dronter bevolking, gaat het ook nog eens specifiek over wat er uitgegeven wordt aan participatie.

Geen kussentjes

Nou ja, dat komt dus wel goed, want zowel de gemeenteraad als de wethouder zijn niet gek. Of, zoals Foeke Bongers (Leefbaar Dronten) het stelde: ‘Dan maar geen kussentjes op onze stoelen, maar het participatietraject gaat door’.

Gouden kroonluchters

En dat betreft dan de inrichting van de publieksruimtes, waar de Dronter bevolking een beslissende stem in heeft. Dat wordt pas echt spannend, als de inwoners niet kiezen voor een sobere uitstraling, met foto’s van de pioniers aan de wanden, maar voor gouden kroonluchters en marmeren vloeren. Dan komt de politiek echt voor een uitdaging te staan, want waar wordt dan het geld vandaag gehaald? Dan redden we het niet met het schrappen van de kussentjes op de stoelen van de raadsleden.