Participatie rond verbouwing gemeentehuis moet binnen het budget vallen

Dronten – Natuurlijk moeten inwoners van Dronten en gebruikers van het gemeentehuis een stem hebben in hoe het eruit komt te zien. En of zo’n participatieproces en de uitkomst daarvan 200.000 of 350.000 euro mag kosten, is van minder belang. Maar de gemeenteraad houdt er aan vast dat, wat het ook kost, het uit het eerder vastgestelde verbouwingsbudget van 20,2 miljoen euro moet worden betaald.

Extra geld

Wethouder Roelof Siepel dacht daar donderdag aan het begin van de vergadering waar dit onderwerp op de agenda stond nog anders over. Volgens hem moet het participatieproces als extra worden gezien en kan het worden bekostigd uit een mogelijk voordeel op een subsidie die de gemeente nog kan krijgen voor de verbouwing. En als dat niet zo is, zal het extra geld ergens anders vandaan moeten komen.

Geen cent meer

Maar bij de besluitvorming in februari over de aanstaande verbouwing van het gemeentehuis is de gemeenteraad duidelijk geweest: het budget van 20,2 miljoen euro voor de verbouwing (daar komt nog vier miljoen bij voor tijdelijke huisvestingsmaatregelen, red.) is taakstellend. Het mag geen cent meer kosten.

Toezegging

En dus kreeg Siepel donderdag veel bijval voor de inhoudelijke kant van zijn participatievoorstel, daar is niets mis mee. Maar de gemeenteraad dwong hem wel toe te zeggen dat het binnen het budget valt.

Dat deed de wethouder uiteindelijk. De koffiepauze hielp hem daarbij, voor een kort overleg met zijn collega’s. De wethouder gaf echter wel aan dat het geld ergens vandaan zal moeten komen. Hij zal daarom, voor de raadsvergadering over twee weken, de gemeenteraad laten weten welke keuzes er zullen moeten worden gemaakt om het participatietraject te kunnen laten plaatsvinden. Oftewel: wat kan er dan niet doorgaan bij de verbouwing van het gemeentehuis.

Traject zelf

In het participatietraject krijgen inwoners van Dronten een uiteindelijke stem in hoe de sfeer van de publieksruimten in het gemeentehuis moet zijn. Strak? Zakelijk? Speels? Met een knipoog naar het verleden? Bij de uiteindelijke keuze zetten het college van  b+w en de gemeenteraad een stapje terug:  de beslissing wordt overgelaten aan de bevolking van Dronten.

Dat maakt ook dat het lastig is om te voorzien wat dat gaat kosten. ‘Als men kiest voor marmeren vloeren hangt daar een ander kostenplaatje aan dan dat men kiest voor een fotowand met portretten van Drontenaren,’ aldus Siepel. Vandaar dat de gemeenteraad over twee weken waarschijnlijk wel akkoord zal gaan met een taakstellend budget voor wat deze participatie mag gaan kosten, het eerdergenoemde bedrag van 350.000 euro.  


Gerelateerd nieuws