Lekker doortrappen bij de Rabobank Omloop Flevoland

Lelystad - Onder het motto 'stijg tot grote hoogte op de bodem van de voormalige Zuiderzee', houdt Toerclub Flevoland op zaterdag 22 juni, onder auspiciën van de NTFU (Nederlandse ToerFiets Unie), de 21e Rabobank Omloop Flevoland.

De Omloop Flevoland is het oudste toerfietsevenement van de provincie Flevoland. Bovendien is het naast de Zuiderzeeronde de enige fietstoertocht die volledig op de voormalige Zuiderzeebodem wordt verreden. Het is juist dit aspect, dat velen er van weerhoudt om op te stappen bij de Omloop Flevoland: 'Alleen maar lange rechte wegen en altijd wind tegen', zijn veel gehoorde kreten van buitenstaanders, die Flevoland, niet of nauwelijks kennen.

De andere kant van Flevoland

Met de Omloop Flevoland wil toerclub Flevoland die beeldvorming ontkrachten en laat zij juist de ‘andere kant’ van de jongste provincie van Nederland zien. Deelnemers uit voorgaande edities waren verrast  door de nieuwe natuur van bijvoorbeeld het Horsterwold,
’s lands grootste aaneengesloten loofbomenbos met z’n wilde paarden. Of door de landschapskunst van de Groene Kathedraal bij Almere. Elke route is nagenoeg vrij van verkeerslichten. Dus: opstappen en urenlang doortrappen, zonder af te stappen, en genieten van het uitzicht op landbouwweggetjes, prima berijdbare betonfietspaden en polderdijken van Oostelijk en Zuidelijk Flevoland.

'Verborgen parel'

Niet voor niets werd vorig jaar de Omloop Flevoland door kenners uitgeroepen als een ‘verborgen parel’ onder de vele fietstoertochten die er jaarlijks in Nederland worden georganiseerd.

Verschillende afstanden

Deelnemers kunnen een keuze maken uit verschillende afstanden. Vanaf de startplaats, sportpark Schouw in Lelystad, kan er 25, 55, 85, 125 of 175 km worden afgelegd. Alle afstanden zijn nauwkeurig beschreven in een gedetailleerde routebeschrijving en worden volledig volgens de richtlijnen van de NTFU uitgepijld. Onderweg zijn er verschillende mogelijkheden om te pauzeren. Mede hierdoor voldoet de Omloop Flevoland aan het kwaliteitskeurmerk Extra Goed Geregeld. Dit keurmerk is het hoogste kwaliteitsniveau van de NTFU.

De kortere afstanden zijn vooral bedoeld voor de beginnende (toer-)fietsers, maar kunnen ook heel goed gefietst worden door recreatieve fietsers. De langere afstanden zijn meer bedoeld voor de ‘getrainde toerfietsers’. 

Open inschrijving

Het evenement kent een zogenaamde open inschrijving. Dat betekent dat zowel leden als niet-leden van de NTFU kunnen deelnemen.

Voor meer informatie over deze ‘verborgen parel’ kan een kijkje worden genomen op www.omloop-flevoland.nl en/of www.fietssport.nl/details/toertocht/id/48327#more