Natuur om de hoek
Door Paul Mentink

Franse veldwesp

Al zeg ik het zelf, als bioloog heb ik een redelijk goed waarnemingsvermogen. Wanneer ik op een bepaalde locatie ben, of dat nu thuis is of bijvoorbeeld in het buitenland, bijzondere waarnemingen ontgaan mij meestal niet.

Maar het woord meestal suggereert dat ik ook wel eens wat mis, ‘nobody is perfect’. Zo zei mijn dochter laatst dat er in een van onze tuinstoelen een nestje van een bij of een wesp zou zitten. Nota bene een tuinstoel waar ik zelf regelmatig op zit! 

Op aanraden van mijn dochter bekeken we de plek waar zij het nestje vermoedde, onder de linker armleuning. Inderdaad bevond zich daar, op een voor mij vrijwel onbereikbare plek, het nestje van een bijen- of wespensoort. Bij de eerste inspectie leek het op een gewone wesp. Echter, een gewone wesp bouwt een veel groter nest. Het zou de Franse veldwesp kunnen zijn. Om zeker te zijn, moest ik het insect zelf zien. Een dag of wat later kon ik de betreffende wesp in ‘vol ornaat’ zien. Toen waren de opvallend oranje gekleurde voelsprieten op zijn kop en de lange, enigszins hangende achterpoten van de wesp goed te zien. Dit bevestigde mijn vermoeden, het was inderdaad de Franse veldwesp.

Het is overigens niet het enige nest in mijn tuin. De Franse veldwesp doet aan risicospreiding, hij bouwt meerdere nesten in de buurt van elkaar. Daarbij kan hij de nesten op de vreemdste plekken bouwen. Hetgeen blijkt uit het nest onder de armleuning van mijn tuinstoel. Nu wil ik het nest niet onnodig verwijderen, ik heb immers geen last van de bewoners. Dus moet ik mijn tuinstoel buiten laten staan, gelukkig kan die ertegen. Het nest bestaat uit een enkele, perkamentachtige raat, gemaakt van plantenvezels. Het zit met een dunne steel vast aan het substraat. In dit geval de armleuning.

Nu staan wespen in het algemeen niet hoog in aanzien bij veel mensen. Dat betreffen vrijwel altijd de Duitse wesp of de gewone wesp. Deze soorten kunnen inderdaad een verblijf in een zomerse tuin danig verpesten. De Franse veldwesp zorgt gelukkig voor veel minder overlast. Hij gedraagt zich rustig, bemoeit zich maar weinig met onze drankjes en hapjes en is totaal niet agressief. Zelfs wanneer men zijn nest nadert. Hij kan echter wel steken, want hij heeft een angel en zal deze bij direct gevaar gebruiken. Als ik op een zonnige dag in de tuinstoel zit, komt er soms een Franse veldwesp op mijn blote knie zitten. Al die keren ben ik nog nooit gestoken. Ik ben ook geen prooi voor hem, hij jaagt voornamelijk op andere insecten en is ook niet vies van de nectar.

paul@paulmentink.nl