De Batavia moet het water uit

Lelystad - De Batavia moet het water uit. Pas dan is Batavialand in staat om groot onderhoud te plegen en de hoognodige restauratie uit te voeren. Om dit voor elkaar te krijgen, start op zaterdag 29 juni in Batavialand de campagne 'Steun ons maritiem verleden...Breng de Batavia aan Land'.

Op de steiger opent scheepsbouwmeester Willem Vos, onder wiens bezielende leiding het schip is gebouwd, samen met wethouder Ed Rentenaar en Batavialand-directeur Jan Vriezen een mini-expositie over de Batavia en geeft daarmee het startschot voor de campagne.

Gebouwd door jongeren

De replica van het VOC-schip Batavia werd in de jaren tachtig, onder supervisie van Willem Vos, gebouwd door jongeren. Maar nu bedreigen het zoete water en andere natuurlijke krachten het schip. Vos hoopt dat het schip van de ondergang gered wordt. Ook voor Lelystad is dat belangrijk, zei hij in 2016 tijdens een interview met BNR: 'Met die bouw hebben we de stad op de kaart gezet. Er kwamen een miljoen bezoekers.' Ook onderdeel van de bouw: het aanpakken van de werkloosheid. 'Dat is een fenomenaal succes geworden.'

Behoud maritiem verleden

Door het schip aan land te brengen kunnen niet alleen de huidige generaties het schip ontdekken en beleven, maar blijft ons maritieme verleden ook voor toekomstige generaties behouden. Naast dit toekomstperspectief voor het schip kan Batavialand ook een ander perspectief bieden aan de bezoekers: de kiel kan bekeken worden, iets wat in het water nooit lukt. Vanuit dat gezichtspunt is het schip nog imposanter, het ambacht zo overduidelijk en de beleving zoveel rijker.

De kick-off van de campagne is op zaterdag 29 juni om 10.30 uur op de steiger bij de Batavia aan de Oostvaardersdijk in Lelystad.