Column Hans Engelvaart
Door Hans Engelvaart

Hij komt, hij komt...

Hij komt, hij komt... Nee, ik heb het niet over Sinterklaas, maar over de Formule 1 die naar Zandvoort komt.

Een lang gekoesterde wens van veel autosportliefhebbers gaat in vervulling, wat bij criticasters misschien de wenkbrauwen doet fronsen. Zelf behoor ik tot de eerste categorie. In de jaren zeventig zag ik James Hunt, Niki Lauda en Jacky Stewart winnen. 

Dit is overigens maar ten dele waar. Wij zaten ver van de finish in de duinen. Grote schermen om de race op te volgen waren er nog niet, dus je zag de coureurs alleen voorbij flitsen op ‘jouw’ stukje circuit.

In die tijd ontstond mijn voorliefde voor Ferrari, hoewel ik tegenwoordig uiteraard liever de Red Bull van Max zie winnen.

Verstappen

Nu ik het toch over Verstappen heb, de talentvolle Nederlandse courreur is één van de redenen dat de Formule 1 naar Nederland komt. Chase Carey van de overkoepelende organisatie noemde tijdens de persconferentie waarop het nieuws bekend werd gemaakt ook het historische element, de fraaie ligging en het grote oranjelegioen als redenen. 

Vreemd is wel dat aan de reden dat de Formule 1 uit Zandvoort vertrok nog niets is veranderd; Berny Ecclestone, de vorige baas van het Formule 1-circus vond de accommodatie niet meer Formule 1-waardig. Maar goed, het is zoals het is.

Miljoenen

Nu, zonder steun van de rijksoverheid maar met bedrijven die de veertig miljoen euro moeten opbrengen, gaat het - samen met de kaartverkoop - wel lukken. De gemeenteraad van Zandvoort stelde unaniem vier miljoen euro ter beschikking. Dit geld gaat voornamelijk gebruikt worden om de verkeerssituatie richting circuit aan te passen. Op dat vlak moet wel een en ander gebeuren. Ook het circuit moet worden aangepast. Geluids- en milieu-overlast, het lijkt nu allemaal even niet aan de orde in Zandvoort.

Assen heeft het nakijken

Waar Zandvoort zich verheugt op de komst van de Grand Prix, heeft Assen het nakijken. Even dacht ik nog aan het spreekwoord over twee honden die vechten om een been, maar gelukkig bleef ons dat bespaard. In de jaren zeventig ging ik op mijn Puch naar het festijn nu ga ik samen met mijn zoons en schoonzoon met de trein naar Zandvoort, al zal Prorail nog wel even zijn best moeten doen om iedereen per trein naar Zandvoort te krijgen om getuige te zijn van de overwinning van Max.