Stationsplein
Door Kees Bakker

Constructief

Lelystad - Poppodium Corneel houdt de gemoederen wel bezig. Van het stopzetten van de subsidie, hetgeen de doodsteek zou zijn voor Corneel, tot een gedwongen sluitingstijd: met name Leefbaar Lelystad trekt ten strijde.

De partij zegt dat te doen omdat de horeca in Lelystad last heeft van Corneel. Dat lijkt me sterk. Corneel voegt iets toe aan het uitgaansleven van Lelystad, en meer aanbod zorgt in zo’n geval ook voor meer vraag. De gedachte dat mensen die naar Corneel gaan naar een horecagelegenheid zouden gaan als het poppodium er niet was, is klinkklare onzin. Integendeel: mensen die een concert bezoeken in Corneel en daarna nog even willen doorfeesten, gaan door naar één van de Lelystadse cafés. Die zouden Corneel nog ernstig gaan missen als ze er niet meer was.

Ook het argument dat een biertje in Corneel goedkoper is door de subsidie, in onzin. Bovendien: als dat het argument is, blijven drinkers gewoon thuis. Dat zijn nog altijd de goedkoopste biertjes.

Toch komt de onvrede wel ergens vandaan. Het feit dat Corneel veel danceparty’s organiseert, voor allerlei leeftijden, steekt de horeca. Die feesten duren tot diep in de nacht en zorgen er dus niet voor dat Corneelbezoekers na een bezoek aan het poppodium uitwaaieren over de andere horeca.

Corneel moet zich als poppodium inderdaad niet gaan gedragen als een dancing. Tegelijkertijd kan de Lelystadse horeca daar zelf ook in investeren, want die dancefeesten vinden niet ergens anders ook plaats. Toch zou het goed zijn als de politiek iets zou doen met het signaal. Een gedwongen sluitingstijd opleggen, is weinig constructief. De Lelystadse horeca wordt niet sterker door Corneel zwakker te maken. Wat mij betreft zou de gemeenteraad dan beter het gewijzigde bestemmingsplan voor het Horecapleintje kunnen terugdraaien, zodat dat weer een volwaardig horecaplein wordt waar de ondernemers tot diep in de nacht kunnen openblijven en de zaak ook met zo’n vergunning kunnen doorverkopen. Dat zou wel constructief zijn en veel van de boosheid, ook richting Corneel, wegnemen.

Lees ook: Raad Lelystad wikt en weegt over bezuinigingen