Schokland staat in teken van vierde Luchtoorlogdag

Schokland - Museum Schokland houdt zondag 2 juni van 11.00 tot 17.00 uur, samen met de Stichting Ongeland, de vierde Luchtoorlogdag.

Meer dan 20 kramen

Er is op het museumterrein een militaire markt met meer dan twintig kramen gevuld met militaria, boeken, foto’s, kaarten enzovoorts, opgeluisterd met muziek uit de jaren veertig. Bas Kreuger en Erwin de Mooij geven lezingen. Re-enactment groep De Oranjewacht toont zich. Voor kinderen is er een speurtocht.

Luchtoorlog boven Nieuw Guinea

Bas Kreuger vertelt over de luchtoorlog boven Nieuw Guinea. Hij gaat in op het strijdverloop, de symbiotische relatie tussen land- en luchtmacht in de Nieuw Guinea-campagne en de (beperkte) rol die Nederlandse eenheden in dat strijdtoneel speelden. Ook vertelt hij over de door hem ondernomen expeditie naar Nieuw Guinea op zoek naar een verdwenen B-25H van de 5th Air Force.

‘Tussen hemel en aarde’

Tijdens de lezing ‘Tussen hemel en aarde’ van Erin de Mooij wordt het publiek meegenomen naar Engeland in september 1944. Aan de hand van originele kleding, originele objecten, foto’s en verhalen geeft De Mooij inzage in het dagelijkse leven op de basis en de dodelijke gevaren die duizenden jonge mannen van de United States Army Air Force op 10.000 meter hoogte moesten trotseren.

Leichte FLAK Abteilung 667

De Duitse groep Leichte FLAK Abteilung 667 laat het leven van de Duitse militair zien in de oorlogsperiode. SOE Jedburgh, de Geallieerden groep, laat het werk zien van de speciale Jedburgh-teams die achter vijandelijke linies werden gedropt om daar bijvoorbeeld samen met verzetsgroepen de Duitsers tegen te werken. De Oranjewacht laat zowel de Luchtbeschermingsdienst (’40/’45) als de Luchtwachtdienst (’38/’40) zien.

Kinderen tot vijf jaar en Museumjaarkaarthouders hebben gratis toegang.