Stationsplein
Door Kees Bakker

Tegeltjeswijsheid

Dronten - ‘Gebrek aan planning van jouw kant hoeft geen spoed te betekenen aan onze kant’. Die tegeltjeswijsheid citeerde CDA-raadslid Dinand Ekkel donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering. De wijsheid hing op de deur van een vroegere werkplek van hem.

Hij haalde het aan in de discussie over de enorme zonneparken die bij Dorhout Mees en Flevonice komen. De gemeente is namelijk ook bezig aan een visie op zonne-energie, waarin een aantal randvoorwaarden worden gesteld waar grote zonneparken aan moeten voldoen. Mag het bijvoorbeeld ten korte gaan van landbouwgrond? Of recreatiegrond?

Voor de twee ondernemers die een aanvraag hebben ingediend voor deze twee zonneparken komt die visie te laat. Zij willen voor de realisatie aanspraak maken op een landelijke subsidie, maar dan moet de aanvraag wel snel de deur uit en moet er goedkeuring van de gemeente zijn. En de visie verschijnt pas dit najaar, dus daar kan niet op gewacht worden.

‘Dat is niet ons probleem’ was de boodschap uit de wijsheid die Ekkel aanhaalde. Dan had de gemeente maar wat meer haast moeten maken met die visie. Ekkel haalde daarbij ook de studentenhuisvesting aan, waarbij er in afwachting van een nieuwe visie wel een stop is afgekondigd op nieuwe studentenhuizen in woonwijken. Eerst een visie, dan pas aanvragen beoordelen voor zonneweides, was zijn boodschap.

En daar heeft hij in principe gelijk in, natuurlijk. De vraag is dan alleen of je zo’n mooi initiatief moet weigeren of op de lange baan moet schuiven, met de mogelijkheid dat het helemaal niet doorgaat, omdat je je niet wil laten opjagen. De ondernemers worden daar de dupe van, en zij kunnen er ook niets aan doen dat er nog geen gemeentelijke visie op zonne-energie is.

Een meerderheid van de gemeenteraad ging woensdag wel akkoord met de plannen, maar het CDA hield voet bij stuk. Da’s principieel, maar ook een beetje politiek. Want het CDA wist daarbij wel dat een meerderheid van de gemeenteraad in zou stemmen met de plannen. Ik denk niet dat ze graag de schuld op zich hadden genomen voor het torpederen van het plan als dat niet zo was geweest.