Stationsplein
Door Kees Bakker

Vrije geluiden

Lelystad - Twee opmerkelijke geluiden in de gemeenteraad bij de ‘algemene beschouwingen’ tijdens de behandeling van de Kadernota vorige week dinsdag. Ten eerste Jack Schoone van Leefbaar Lelystad.

‘’In vrijheid kiezen’ was het thema van 4 en 5 mei dit jaar. Allemaal mooie leuzen. Maar mogen wij nog wel een eigen mening hebben? Wij als Leefbaar Lelystad vragen ons de laatste tijd steeds meer af of wij nog wel in vrijheid mogen kiezen? Want als wij een andere mening hebben dan de gevestigde orde, oftewel de coalitie, wordt ons dat niet in dank afgenomen. Dan zijn we de foute partij, oftewel het buitenbeentje van de stad en onze raad.’

Het valt in de categorie ‘We mogen het niet zeggen, maar…’ waarna er een heel betoog komt van iets wat kennelijk niet gezegd mag worden, maar wel gezegd wordt. En dat blijft bijzonder.

Leefbaar Lelystad heeft soms een andere mening en een ander geluid in de gemeenteraad. Mogen ze dat zeggen en vinden? Ja. Worden ze, als ze dat andere geluid laten horen, opgepakt, opgesloten, vervolgd, verbannen of in interneringskampen gestopt? Nee. Integendeel: er wordt soms naar ze geluisterd, soms met ze gediscussieerd en soms doen andere partijen er niets mee. En als een meerderheid van de democratisch gekozen gemeenteraad het dan niet met ze eens is, worden er andere besluiten genomen. Leefbaar mag zeggen wat ze denkt en wat ze vindt, dat is ‘in vrijheid kiezen’. En andere partijen mogen het niet met ze eens zijn en dat laten weten. En andere besluiten nemen. Ook dat is ‘in vrijheid kiezen’.

Een ander geluid was dat van de ex-VVD’er Bart Schopman. De man, die de VVD moest verlaten nadat hij een domme tweet de wereld instuurde over de intelligentie van PVV- en Forum voor Democratie-stemmers, liet een geluid horen waarmee hij zich zo ongeveer bij de rechtervleugel van de PVV schaarde. PVV-fractievoorzitter Ashwin van Stormbroek had daar waarderende woorden voor. ‘Allereerst mijn complimenten aan de heer Schopman. Ik denk niet dat ik u ga overtreffen vanavond, Aan uw IQ ligt het in ieder geval niet vanavond, en dat is een compliment.’

Schopman heeft overigens geen best beeld van onze stad, die hij omschreef als ‘een verzameling van verpauperde wijken, met als verbinding slechte bruggen en fietspaden die nodig onderhoud behoeven’. Ik geloof dat ik in een andere stad woon….

Een verslag van de eerste behandeling van de Kadernota is te lezen via www.enz.nl/KadernotaLelystad2019.